hirdetés
2023. Február 02, Csütörtök
Karolina, Aida napja

Esély otthon fiataloknak Szerző: Katona József | 2017-12-11 14:54:24 | Címkék: fiatalok, lakások, otthon, esély, nagyatád

Nyolc teljesen berendezett lakást alakít ki Nagyatád fiataloknak. Ezekre olyanok pályázhatnak, akik a hiányszakmákban szereznek diplomát. Az ő pályakezdésüket akár ösztöndíjjal is segíti a város.

200 millió forintot nyert az önkormányzat uniós forrásból az Esély otthon pályázaton. Ez fiatalok otthonteremtését és életpályakezdését támogatja.

- A 8 lakást azért alakítjuk ki fiatalok számára, mert szeretnénk, hogyha itthon maradnának Nagyatádon, itt dolgoznának, hogyha hazajönnének a felsőfokú tanulmányaik után Nagyatádra, és itt alapítanának családot, itt dolgoznának - mondta az Atádhírnek Ormai István, polgármester. - Ezekben a lakásokban két évig nem kell albérleti díjat fizetniük, csak a rezsit, tehát  kedvezményesen lakhatnak itt. Ráadásul ezek a lakások teljesen felszereltek lesznek. Mindenféle háztartási eszközök, gépek rendelkezésre fognak állni. 

Sőt, még ösztöndíjat is kaphatnak a fiatalok tanulmányaik hátralevő idejére. Cserébe öt évig vállalniuk kell, hogy a városban dolgoznak. 18 és 35 év közötti nagyatádi fiatalok pályázhatnak majd a programra. Lehetőleg a hiányszakmákban diplomát szerzők.

- Gépészmérnök, építészmérnök, orvos, informatikus és hasonló foglalkozásokban van hiány szakemberekből Nagyatádon, ennek a megoldásában segítene, ha idejönnének dolgozni a nagyatádi fiatalok - mondta a polgármester. 

A Széchenyi tér 18-as számú egy helyi védett épület. Ennek a homlokzatát eredeti formájában felújítják.

- A 8 lakás 4 meglévőnek a felújítása, ill. a tetőtérben, ami egy nagyon szép belső struktúrájú, ott további 4 lakást szeretnénk kialakítani - ismertette a részleteket Svégel Gábor, a Nagyatádi Polgármesteri Hivatal műszaki irodavezetője. - Gyakorlatilag egy garzon jellegű lakást, durván 40 négyzetméter környékit. Maga a teljes hasznos alapterülete a 8 lakásnak mintegy 380 négyzetméter. Ebben 3 darab két személy elhelyezésére szolgáló lakás lesz, a többi pedig egy személyes. 

A nagyobb lakások nagyjából 60 négyzetméter körüliek. Ezek teljesen komfortos lakások lesznek központi fűtéssel és mindennel berendezve.

- Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy komplett, gépesített, bútorokkal berendezett albérletet kapnának a fiatalok - szemléltette a műszaki irodavezető.

A tervek szerint jövő nyáron kezdődhet a program, így várhatóan 2018 őszétől lehet majd benyújtani a pályázatokat. Ha akadálytalanul folyhatnak a munkálatok, az előkészítés és a közbeszerzés, a lakásokba egy évvel később, vagyis 2019 őszén költözhetnek be a fiatalok.

 

Itt és ilyenek lesznek a fiatalok lakásai
Itt és ilyenek lesznek a fiatalok lakásai - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Vissza az előző oldalra