Esőben, a nyár leghidegebb napján versenyeznek a triatlonisták

Elrajtolt reggel fél 8-kor a 33. eXtremeMan Nagyatád egyéni sportolókból álló mezőnye a gyékényesi tó partján. Akkor már kissé esett, a víz azonban meleg volt. A kerékpáros távot már zuhogó esőben kezdték a versenyzők.

Ilyen időjárásra még a legrégebb óta Nagyatádra járó triatlonisták sem emlékeztek, az utóbbi években kivétel nélkül mindig a 33-35 fokos hőség és a tűző napsütés keserítette meg az összesen 226 km-es távot teljesítők életét. Idén viszont a nyár eddigi leghidegebb és egyik legcsapadékosabb napját fogták ki.

Még tegnap késő délután is az mutatták az előrejelzések, hogy szerencséjük lesz idén a sportolóknak, legfeljebb 26 fokos, kissé felhős időben, mondhatni ideális körülmények között versenyezhetnek. Ma reggel azonban, mire öt-fél hat tájban elindultak a gépkocsik Nagyatádról, már csöpörgött, később pedig esőbe, majd zuhogásba váltott. Ez főleg a 180 km-es kerékpározást nehezíti meg, hiszen csúszik az úttest, főleg a versenybiciklik igen keskeny gumijai, a fékek szintén csúszhatnak, a pályán pedig sok fordító is van, ezekben jobban le kell lassítani. Egyébként más szempontból a hidegebb idő kedvez is, hiszen kevesebb frissítésre és visszapótlásra van szükségük a versenyzőknek. A tegnap jelzett 26 fok helyett megérkező 16 fok azonban bizonyára mindenkit váratlanul ért.

A gyékényesi úszást azonban nem akadályozta, kifejezetten meleg volt a víz, a hivatalos mérés szerint 25 fokos, úgyhogy kellemesebb volt benne tartózkodni, mint kint, az esőben. A három körből álló, összesen 3,8 km-es úszást elsőként a Hankó Dávid, Szilágyi Péter és Badar Gergő hármas fejezte be.

A mintegy 400 egyéni versenyzőn kívül kb. 500-an indultak váltóban, és lehetőség van idén mindenből csak egy kört is teljesíteni, sőt, csak kerékpárra és csak futásra is lehetett nevezni.

Megosztás