Fahéjas csoda turbán és csipkézett mákos csiga sült ki Madarász Ildikó gasztro kalandján

Valóban megmutatta a kelt tészta mind az ezer arcát a szerdai eseményen. A vidék háziasszonya nemcsak a puha és finom tészta receptjét árulta el, de egy sor díszítési technikát is bemutatott.

Igazi gasztrokalandon vehettek részt azok a nagyatádiak, akik szerda este ellátogattak a turisztikai központba. Az esemény a Rinyamenti Közösség az Emberekért című pályázat keretében valósult meg, a házigazdáa a siófoki származású konyhatündér, Madarász Ildikó volt, a vidék háziasszonya.

Ildikó 25 év konyhai tapasztalattal a háta mögött már évek óta tart interaktív sütő-főző előadásokat, több főzőműsort is vezetett. Gasztro kalandjain igyekszik megosztani tapasztalatait a főzésben-sütésben fejlődni vágyókkal. Az szerda esti esemény az „Ezerarcú kelt tészta” nevet kapta, és a foglalkozás fel is ért a nevéhez, ugyanis a házigazda egy tucatnyi módját bemutatta, milyen sokoldalúan lehet formázni, fonni, hajtani, csipkézni a kelt tésztát, hogy ne csak finom, de szemet gyönyörködtető süteményeket is készítsünk.

A rendezvényen több korosztályból is részt vettek az atádiak, elsősorban lelkes, tanulni vágyó nagymamák, akik nagy szakértelmük ellenére is reménykedtek abban, hogy valami újdonságot tanulhatnak a kelt tészta készítéséről. Még férfiak is akadtak a hallgatóság között, akik számos kérdéssel is bombázták a házigazdát a süteménykészítés rejtelmeiről.

Ildikó az alapoknál kezdte, a megfelelő hozzávalók használatával. Mint mondta, az igazán finom kelt tésztába csak a tojás sárgáját szabad beletenni, és nem szabad kispórolni a zsiradékot. Olyannyira nem, hogy tejből is szigorúan a legalább 2,8 százalékosat kell használni. Az igazán finom brióstésztába pedig tejszín javasolt. A hozzávalókat egy családi ereklyében mérte ki, a képen látható mérőedény még édesanyjáé volt. Ezen még külön feltüntették a liszt, a cukor, a folyadékok és a mák mértékegységeit is.

A házigazda elmondta: nem szükséges a fáradságos dagasztásos technika ahhoz, hogy a kelt tészta életre keljen – egyszerű gyúrásos módszerrel is kiváltható. A résztvevők saját szemmel, később pedig saját nyelvvel is meggyőződhettek róla, hogy tészta valóban légiesre, könnyedre és finomra sikerült.

null

Ildikó két adag tésztát gyúrt le, egyet előzetesen, egyet pedig a műsor elején, így mire végzett a gyúrással, már elő is lehetett venni az addigra élesztőtől vidámra puffadt keveréket. A megfelelő eszközök használatára is felhívta a figyelmet a házigazda, így például elmagyarázta a sodrófa és a nyújtófa közti különbséget: előbbi a kinyújtott tészta vékonyra való sodrásához való, ezért is szélesebb.

Sodrófa, vagy nyújtófa? Nem mindegy!
Sodrófa, vagy nyújtófa? Nem mindegy!

De csak ezután következett az igazi látványosság: a megkelt tésztával Ildikó valóságos műalkotásokat végzett. Különböző módon megszegve, megcsipkézve, felvágva a kisodort tésztát, majd megtöltve és összehajtogatva azokat gusztusos tésztacsokrok kerültek fel a tepsire. Készült egyebek között egyszerű briós, csipkés brióscsiga, fahéjas turbántekercs, csipkézett mákos csiga, fahéjas rózsák, négyágú fonott kalács mazsolával, és keresztfonásos édes túrósbatyu.

A fahéjas turbán

A fahéjas turbán

A kalács fonásának a technikáját videón is megörökítettük:

A fogások összeállításában több ízben segítséget kért a nézőktől is. Egy ponton ezen sorok írója is kipróbálhatta magát a fahéjas rózsák összekomponálásában – és nagy örömét lelete benne, különösen miután meg is kóstolhatta.

Ildikó a túrós batyu összeállításánál feltette a kérdést, hogy a töltelékbe kerüljön-e kapor – ők ugyanis az édeshez ezt szívesen társítják. A közönség meglepődötten adta a házigazda tudomására, hogy Nagyatádon azt inkább sós ízzel társítják – amin pedig Ildikó derült nagyot.

Több tepsi aranybarna sütemény sült ki az este során, a nézők türelmetlenül várták, hogy belekóstolhassanak a tésztakölteményekbe – az elégedett, jóízű nyammogások bizonyították, hogy nem csak szép, de ízletes étkek születtek a gasztro kalandon.

Végezetül pedig közreadjuk Madarász Ildikó kelt tészta receptjét.

  • Egy kiló liszt átszitálva
  • kettő csipet só
  • 12 dkg zsiradék (vaj, margarin)
  • 12 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 6-7 dl 2,8%-os tej
  • 5 dkg élesztő
Megosztás