Fekete füst és égett gumiszag terjengett a vasútállomás környékén

Olvasóinktól kaptuk a jelzést és a fotókat: tegnap este több utcában is égett gumiszagtól fulladoztak a lakók Nagyatádon, a vasútállomás környékén. Valaki a tűzoltókat is értesítette, mert a helyszínre vonultak.

Olvasóink olajos gerendákat és egy hatalmas traktorgumit is láttak égni. A fotókon jól kivehető a koromfekete füst. Egyik olvasónk azt mondta: tegnap este 6 óra előtt észlelték a környéket fojtogató bűzzel elárasztó sűrű, fekete füstöt. Ők egyébként a Selmecbányai utcában laknak, de a Damjanich és az Eperjesi utcából, sőt, a Szabó Dezső utcából is ugyanezt jelezték. A vasútállomás környékéről ugyanis dél-nyugati irányba vitte a szél a füsttengert.

Megkérdeztük a megyei katasztrófavédelem sajtóügyeletét, ők azt válaszolták: tegnap este 7 órakor érkezett hozzájuk bejelentés, a helyszínen a kollégáik azt tapasztalták, hogy faágakat, kerti hulladékot égetnek. A tűzoltók felhívták a lakók figyelmét a szabályos égetésre. Ezek szerint este 7 óra után, vagyis a tűzoltók kiérkezésekor már nem volt észlelhető mérgező, ill. a levegőt súlyosan szennyező anyag égetése a helyszínen.

A város avar- és kertihulladék-égetésről szóló rendelete értelmében október 1-jétől május 31-ig lehet ilyet végezni, mégpedig munkanapokon 8.00-18.00 óra, szombaton pedig 13.00-18.00 óra között – válaszolta kérdésünkre dr. Kovács Ildikó jegyző. – Ilyenkor is be kell tartani különféle alőírásokat, illetve mindent meg kell tenni a füstképződés csökkentése érdekében. 

Mint mondta, időről időre kapnak bejelentést hasonló esetekről, de a tettenérés és a bizonyítás nagyon nehéz, így aztán meglehtősen ritkán tudnak bírságot kiszabni a rendeletet megszegőkkel szemben. 

Megosztás