hirdetés
2022. Január 18, Kedd
Piroska napja

Három középkori temploma is volt Nagyatádnak Szerző: Katona József | 2017-12-15 09:35:49 | Címkék: templomok, középkor, régészet, könyv, nagyatád

3 középkori templom maradványai is találhatók a mai Nagyatád területén. Egyebek között ez is kiderült azon a könyvbemutatón, amelyet a Nagyatádi Híd Egyesület szervezett a városi múzeumban.

A 3 közül egyet tártak fel eddig, 15 évvel ezelőtt. A régész M. Aradi Csilla volt.

- Ez a bodvicai településrészen található, a mai temetőben. Boda falu plébániatemploma volt - ismertette könyvének bemutatóján M. Aradi Csilla. - Különlegessége, hogy egy körtemplom, amelynek nemcsak a szentélye kör alakú, hanem a hajója is. Támpillérek csatlakoznak hozzá. Mivel már a pápai tizedjegyzékben említik ezt a templomot, úgy véljük, hogy a 14. sz. első felében már állhatott. Nyugati bejárata lehetett, itt is két támpillér csatlakozott. A körülötte lévő sírokban pedig egy II. Ulászló-dénárt találtunk, Sajnos, mivel ez a temető állandóan működött az újkorban is, a többi lelet 17-18. századra tehető, innen keresztek, olvasók kerültek elő. 

A másik Atád mezőváros temploma. Ez a pusztaszentegyházi dűlőben található, szántott területen. Szent György tiszteletére szentelték. A 14. században már biztosan állt. A harmadik a henészi temetőben található. A falu temploma volt, a török ellen erődítették is.

- Érdekes, a Segesdi Főesperesség, úgy tűnik a mai kutatások alapján, hogy későbbi alapítású - mondta a régész. - Királynői uradalomként létezett, talán a 12. századra lehet tenni. 

M. Aradi Csilla a Somogy megye Árpád-kori és középkori egyházszervezetének rekonstrukciója; Somogy megye középkori templomainak adattára című könyvét mutatta be a találkozón. Itt az is kiderült: megyénk legtöbb középkori műemlékének maradványa a föld alatt található, mert a török hódoltság idején elpusztultak. Egyébként Somogyban 404 templomot rekontstruáltak, illetve azonosítottak eddig a régészek.

M. Aradi Csilla könyvbemutatója
M. Aradi Csilla könyvbemutatója - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Vissza az előző oldalra