Hatmilliós pecsétgyűrűt, középkori ezüst tallérokat loptak

Közel húszmilliónyi régészeti leletet talált, ásott ki és tartott meg az a három férfi, akik ellen a Nagyatádi Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás miatt emelt vádat.

A vád szerint a negyvenes éveiben járó férfi és huszonéves fia 2015 óta rendelkeztek fémkereső műszerekkel, bár a használatukhoz szükséges hatósági engedélyük nem volt. Ennek ellenére apa és fia majdnem öt évig járták hétvégente, és olykor munkaszüneti napokon is különböző somogyi kistelepülések, így például Kercseliget, Böhönye, Mernye, Szenta és Nagyberki környékét régészeti leletek után kutatva. A vádlottak a talált tárgyak – amelyek a vonatkozó jogszabályok szerint az állam tulajdonát képezik, és kereskedelmi forgalomba nem hozhatók – egy részét megtartották, másik részét pedig értékesítették.

A terheltek ilyen módon egy 44 darabból álló több mint 12 millió forint értékű középkori ezüst tallér gyűjteményt, egy 6 millió forint értékű XIV. századi arany pecsétgyűrűt és számos más, kisebb értékű régészeti leletet, így bronzból készült használati tárgyakat, ékszereket, és érméket is elloptak.

Az apának továbbá azért is felelnie kell a bíróság előtt, mert a lakóhelyén tartott kutatás során a nyomozók egy engedély nélkül tartott lőfegyvert is találtak.

A vádlottak harmadik társa 2019 óta, szintén engedély nélkül használt fémkereső eszközével közel kétszázezer forint értékű régészeti leletet talált meg és tulajdonított el Beleg környékéről.

A Nagyatádi Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás bűntette, illetve más bűncselekmények miatt emelt vádat ellenük.

A Nagyatádi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség az apával és fiával szemben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás, míg társukkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság egyúttal valamennyi vádlottal szemben szabjon ki pénzbüntetést, továbbá rendeljen el vagyonelkobzást is.

A felhasznált fényképeken a vádlottak által talált néhány régészeti lelet látható.

Megosztás