Háziorvosok: később jelentkezzenek a vastagbélszűrésre

Bár a minisztérium kiértesítette az érintetteket, a nagyatádi háziorvosok azt kérik: csak később, a jövő év elején jelentkezzenek szűrésre az emberek, kivéve azokat, akiknek bélrendszeri panaszuk van.

A napokban értesítette az érintetteket a szaktárca, hogy az 50-70 éves korosztály körében folytatódik a vastagbélrák-megelőző szűrési program. A Kásler Miklós aláírásával kiküldött levél felhívja a figyelmet: „a betegség korai felismerésével kedvezőbb gyógyulási esélyre számíthat, feltétlenül vegyen részt a vastagbélszűrésen!”

A páciensek sorra jelentkeznek is a háziorvosoknál, ám ők most túlterheltek. Azt mondják, egyelőre nem tudják vállalni a szűréseket, nincs rá kapacitásuk.

A jelenlegi koronavírusos és influenzás időszakban annyi a teendőnk, hogy azt így is alig győzzük, fogalmazott egyikük.

Heti jelentéseket kell írnunk az influenza-védőoltásokról, egyre több az adminisztráció, el kell látni gyógyszerrel a betegeket, közben el kell látni a rendelésen megjelenteket, és, persze, igyekszünk fölvenni a telefonokat is, ez nem mindig sikerül, türelmet kérünk – sorolta egyikük.

Arra kérik az embereket, ha tünet- és panaszmentesek, várjanak a jövő év elejéig a jelentkezéssel. Amint normalizálódik a helyzet, folytatják a vastagbélszűréseket. Természetesen azokat, akiknek bélrendszeri gondjuk van, most is kivizsgálják.

Megosztás