Hójelentés – előrejelzések a hétre

Ma még kitartóan ontja magából a havazást a térségünkben hömpölygő mediterrán ciklon. Estig a Dunántúl egyes pontjain akár 10 cm hó is eshet. Első fokú riaszatás van érvényben Somogy megyében.

Tegnap délelőtt sokaknak fájhatott a feje: egy hullámzó hidegfront vonult be az ország nyugat-délnyugati területeire, mely melegágyat teremtett a ma érkező nedves mediterrán ciklonnak és vele az intenzív havazásnak. A két légtömeg nyomán tartós hóesés alakult ki, a mediterrán ciklon várhatüan szerda éjjel kelet felé távozik az országból. Megyénkben a holnapi nap során már szárazabb időjárás fog uralkodni, de a távozó ciklon hideg levegőt szivattyúz a régióba, a napközben hőmérséklet épphogy átlépheti a 0 fokot. A hét hátralevő részére nem várható csapadék.

Takarítják a latyakot
Takarítják a latyakot

Nézzük, mi vár ránk a mai nap: gyenge vagy helyenként közepes intenzitású havazásra lehet számítani, gyengébb csapadék intenzitás esetén havas eső, eső valószínű. Térségünkben 12 óra alatt akár 5 cm-t meghaladó friss hó is hullhat. Magasabb régiókban, mint a Dunántúl hegységeiben akár 10 cm-es hós is eshet. Feltámad az északi, északkeleti szél, nyugaton egy-egy erős lökés hordhatja a havat, de Somogy megyében egyelőre nem jeleztek előre hófúvást. Mivel a hőmérséklet 0 fok közelében, afölött alakul, a lehullott hó állandó olvadással vastag latyakot képezhet, az úttestek, járdák egy-egy sima szakaszon balesetvészelyesen síkossá válhatnak. A holnapi faggyal kombinálva pedig vastag jegesedés várható, javasoljuk a járdák tisztán tartását!

Továbbra is várjuk az olvasók észrevételeit, illetve a havazásról készített fényképeiket, videóikat!

Megosztás