Holnap lehet benevezni a borokat és pálinkákat az idei segesdi versenyre

Az idei verseny a pandémia miatt nyárra tolódott, de így is jó felhozatalra számítanak a szervezők. Már csaknem 40 éve szerveznek borversenyeket Segesden.

A 32. Bor- és a 15. pálinkaversenyét szervezi meg idén a Segesdi Szent László Bor és Pálinka Barát Egyesület. Somogy megye egyik legrangosabb gasztronómiai eseménye már a 80-as években elkezdődött, akkor még a helyi népművelő, Bárdosi Lászlóné Marika szervezte az első, akkor még csak borversenyt. Mostanra viszont már a pálinkafőzésben is összemérhetik tudásukat a versenyzők.

Tavaly 96 bort és 90 pálinkát kóstolt végig a zsűri, de általában 100 fölött szokott lenni a benevezett italok száma – árulta el az egyesület vezetője, Büki Zsolt.

A járványhelyzet ellenére is megrendeztük tavaly a versenyt, igaz akkor nem volt bál, idén viszont azt is tartunk. Nagy az érdeklődés minden évben, nem csak helyi szinten: vendégversenyzők érkeztek Debrecenből, Nádudvarról és Mohácsról is. A bort és a pálinkákat két külön zsűri fogja értékelni, utóbbinál Gyenesei István lesz az elnök. A pálinkafőzés gyakorlata az utóbbi években eléggé felkapott lett, egyre jobb a technológia, egyre minőségibb a felhozatal. Értelemszerűen idén elsősorban a tavaly termett gyümölcsökből készült italokkal fogjuk kóstolni. A termés nem volt rossz tavaly, viszont mivel a szokásoshoz képest négy hónappal később rendeztük meg a versenyt, ezért már sok gazdának elfogyott a bora. Így most csak azok tudnak benevezni, akik tartalékoltak belőle.

A Nagyatádi Kertbarátok Egyesülete is minden évben szervez márciusban borversenyt, idén azonban elhalasztották a járványhelyzet miatt. A segesdi egyesület szoros kapcsolatot ápol a kertbarátokkal, így az atádiak közül is sokan neveznek be a hétvégi versenyre, többüknek van szőlője az alsó-segesdi telkeken. Büki Zsolt elmondta: a szakavatott zsűri figyelembe veszi az egyes szőlőfajták termőhelyének tájjellegzetességeit.

Mindannyian környékbeli borosgazdák, akik tudják, milyen szőlők teremnek itt, mit lehet belőlük kihozni. Mérlegelt és megalapozott döntést fognak hozni.

A borokat és pálinkákat holnap lehet leadni 16 és 20 óra között az egyesület elnökénél. Pénteken fog összeülni a zsűri, hogy végigkóstolja az italokat. Az eredményeket pedig a szombat esti bálon fogják kihirdetni, melyet a Segesdi Bor- és Pálinkaházban tartanak.

borverseny.jpg
Megosztás