Idén is fő az egészség! Szív világnapja 2018

Mi az egészség titka? Aktív mozgás és megfelelő étkezés. És persze az egészségi állapotunk nyomon követése. Az idei Szív Világnapján minden fronton tehettünk saját és mások egészségéért.

Egészségügyi szűrések, véradás, sport- és közösségi programok sora – idén is sok oldalról közelítették meg az egészséges életmódot a Szív Világnapjának nagyatádi szervezői. A Szent István térre invitálták azokat, akik az egészség jegyében akartál eltölteni a napjukat. Hogy meghozzák a résztvevők jó étvágyát, sportprogramokkal kezdődött a nap. Volt lehetőség íjászatra, asztaliteniszre, kosárdobásra, és persze idén is megküzdhettek a focijátékosok a Szív Kupáért. Mindeközben főzőversenyen a lelkes szakácsok dolgoztak azért, hogy legyen mit enniük a megéhezett sportolóknak. Jó ebédhez szól a nóta – az ebéd előtti hangulatról Hatvani Kiss Gyöngyi nótáival gondoskodott. 

De nem csak sporttal tehettünk az egészségért: mások testi épségének megmentéséről tanulhattunk az elsősegély bemutatón, melyre a fősátorban került sor. A mentősök az érdeklődőknek bemutatót tartottak, hogy mit kell tenni különböző szituációkban egy sérült, ájult, vagy rosszulléttel küzdő emberrel. Akik pedig egyszerre három életet is meg akartak menteni, a sportcsarnokban felállított állomáson vért adhattak. Összesen csaknem 30-an bökték meg magukat a jó ügy érdekében. 

Az idei szívnapon az Egészségfejlesztő Iroda munkatársai is kivonultak és számos szűrővizsgálati lehetőséget biztosítottak az érdeklődőknek. Felmérhettük fittségi állapotunkat, megvizsgáltathattuk a vércukorszintünket, koleszterinszintünket, és az egészséges táplálkozásról kaphattunk tippeket a dietetikus tanácsadótól. Összesen vagy egy tucat egészségügyi paraméterünket ellenőrizhettük a sátraknál, ahol hosszú sorokban várakoztak az érdeklődők. Délután egy óráig mintegy 130 szűrővizsgálatot végeztek a szervezők.

Délután a Büttner pincészet jóvoltából gondoskodhattunk a vérnyomásunk csökkentéséről: a vörösborok kóstolása révén érrendszerünk rugalmasságát fokozhattuk, és mellesleg megízlelhettük a pincészet borainak ízpalettáját. Ezután pedig egészen estig kulturális, zenés-táncos és sportos műsorok sora vette kezdetét. Felléptek a Nagyatádi Fürjecskék, a Nagyatádi Zumbások, a Nagyatádi Kötélugrók, a Nagyatádi Karate Sportegyesület és a Tulipán Dalkör. Az este további jóhangulatáról pedig a Nagyatádi Kórház Pszicho Adhoc Hospital Blues Band és Orsós „Csicsa” István gondoskodtak. 

Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás