Így fertőtlenítettek a katonák az idősek otthonában

Több száz liter vegyszert permetezett szét s szobákban és a folyosókon a magyar honvédség fertőtlenítő különítménye. A munkálatok során minden felületet bevontak alkoholos illetve hipós oldattal, még az udvaron is.

Reggel 7 órakor kezdte el a Magyar Honvédség fertőtlenítő különítménye a munkálatokat a Naplemente Idősek Otthonában. Két szakaszban zajlott a munka: a reggeli órákban az épület északi részében kezdték, ahol a konyha és a társalgó található. Alapos szellőztetést követően a bentlakókat átterelték a nagyterembe, ezután a katonák fél tíz körül az épület déli részében folytatták a munálatokat, ahol hálószobák és személyzeti irodák találhatók.

Kívül-belül fertőtlenítették az épületet
Kívül-belül fertőtlenítették az épületet

A különítmény több száz liter vegyszert alkalmazott: tömény hipóoldatot a fürdőszobák és mellékhelyiségek csempefelületein és a járólapokon, és a MOL által biztosított 68,6 százalékos etil-alkoholos fertőtlenítőszert az egyéb felületeken. A katonák különleges védőfelszerelést viseltek: a gázmaszkot elsősorban a kipárolgó hipó ellen húzták fel.

A katonák speciális öltözéket viseltek
A katonák speciális öltözéket viseltek

Hordozható hátipermetezőkkel minden szoba és folyosó minden felületét bevonták a fertőtlenítőszerekkel. A behatási időt követően kiszellőztetik a helyiségeket, majd az idősek otthona dolgozói vizes törlőruhákkal törlik le a maradék vegyszereket.

A munkálatok idejére a tűzveszély miatt az épületet áramtalanították, és a gázt is lekapcsolták. A csaknem 40 bentlakó ezalatt a társalgóban tartózkodott, erre az időre vetélkedőt és egyéb elfoglaltságokat szerveztek számukra a gondozók. Értesüléseink szerint az otthonban jelenleg nincs fekvőbeteg, egy gondozott viszont az előírásoknak megfelelően karanténban van, mivel őt egy héttel ezelőtt kórházban ápolták. Az ő szobáját most nem fertőtlenítik, az elkülönítést követően egy hét múlva az ápolók fogják ezt megtenni.

Több száz liter fertőtlenítőszert használtak
Több száz liter fertőtlenítőszert használtak
A munkálatok a katona szemein keresztül
A munkálatok a katona szemein keresztül
Az épület után az advaron is fertőtlenítettek
Az épület után az advaron is fertőtlenítettek

 

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás