Illegális ellátásra kényszerülnek a kiszolgáltatott idősek

Most Gyékényesen zárt be egy illegális szociális otthont a kormányhivatal. Fellendült az idősgondozás feketepiaca a járvány kezdete óta. Nagyatádon és környékén a duplájára nőtt az idősotthoni bekerülésre várók száma.

Egy bérelt gyékényesi nyaralóban láttak el feketén hét idős embert havi 120 ezer forintért a Népszava információi szerint. A Somogy Megyei Kormányhivatal vizsgálata megállapította, az idősek február közepéig egy másik, a nyilvántartásból azóta törölt idősotthonban éltek, a gyékényesi gondozóik főztek és mostak rájuk, intézték a bevásárlásukat és gyógyszerelésüket, vagyis ellátták őket. A környékbeliek szerint egyébként rendezetten és megfelelően. A párra a legalacsonyabb, negyedmilliós bírságot rótta ki a hivatal.

„A szociális ellátórendszer elégtelensége és a kórházi osztályok „kisöprése” a járvány első szakaszában minden eddiginél jobban kedvezett az idősgondozás feketepiacának” – írja le az országos tapasztalatokat a lap. A hivatalosan működő bentlakásos otthonokban felvételi zárlat volt, így csak az engedéllyel nem rendelkező magánintézményekbe lehetett bejutni, és a házi gondozásra szorulók mellé is csak magánápolókat lehetett találni. A cikk rámutat: akad, ahol háromszor annyi ellátásra szoruló van, mint ahányról korábban tudtak az önkormányzatok. Marad tehát az illegális ellátás.

Nagyatádon és környékén hasonló tapasztalatokról számoltak be az általunk megkérdezettek. Mindenhol nagyon hosszú a városlista.

Mondhatni, a duplájára nőtt. Korábban általában ugyanannyian várakoztak, mint ahány helyünk van, Nagyatádon pl. negyvenen. Most hetvenen – válaszolta megkeresésünkre Ivókné Pintér Melinda, a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ igazgatója. – Lábodon 3-4 várakozó szokott lenni, most hét van.

Természetesen mindkét idősotthonban feltöltötték a járvány ideje alatt megüresedett helyeket, vagyis teljes létszámmal működnek. Azokat a nagyatádiakat pedig, akiket egyelőre nem tudnak befogadni, de rászorulnak, házi gondozás keretében látják el. Jelenleg mintegy 15-20 szépkorút. Ezenkívül nappali ellátás keretében, a két idősek klubjában is fogadják őket, összesen 50-55-en járnak azokba.

A szociális szakemberek megerősítették: nemcsak jóval többen várnak elhelyezésre, hanem sokkal sürgetőbb is lenne az, mivel érzékelhetően nehezebb körülmények közül érkeznének az idősek. Adódna a megoldás, több törvényesen működő idősotthonra lenne szükség. Ám ahhoz nagyon szigorú szabályoknak és súlyos feltételeknek kellene megfelelni (étkeztetés, ellátás, tárgyi és személyi feltételek, higiéniai szempontok), amire gyakorlatilag nincs pénz. Ugyanis nagyon kevés az állami finanszírozás.

Az idősek költségtérítését pedig nem tudjuk tovább emelni, mert akkor éppen azok maradnának ellátás nélkül, akiknek a legnagyobb szükségük van erre – mutatott rá a rendszer legfőbb hiányosságára a szociális központ vezetője. – Nálunk napi 3 ezer forint a térítési díj, akinek pedig nincs ennyi, tőle a nyugdíjának legfeljebb a 80%-át kérhetjük el. Az önkormányzatok a saját forrásukból, amit tudnak, azt biztosítják. Tehát az állami normatíva és a szociális ágazatban dolgozók bérének emelése lenne az egyetlen megoldás, hogy ne súlyosbodjon folyamatosan a helyzet.

Ugyanis nemcsak a dologi kiadásokra jut mind kevesebb, hanem megfelelő végzettségű szakembert is egyre nehezebb találni, mert a közalkalmazotti bértábla alapján nagyon alacsonyak a jövedelmek. A szociális ágazat munkatársainak a megbecsüléséről elég utalni arra, hogy a koronavírus-járvány idején a frontvonalban tanúsított helytállásukat a teljes mellőzésükkel „hálálta meg” a kormány.

A szociális szakemberek szerint a járvány második hulláma idején tovább romlik a helyzet. Ugyanis most már az önkormányzatoknak sokkal kevesebb pénzük maradt az ellátások megszervezésére. Ráadásul a családok és az egyedül élő idősek jelentős része is kifogyott a tartalékokból. Talyigás Katalin szociológus a Népszavának úgy fogalmazott: az elszegényedés és az ellátatlanság együtt teljesen kiszolgáltatottá teszi az idős embereket életük utolsó szakaszában, ami elfogadhatatlan. Mindezt mindenképpen szabályoznia kellene az idősügyi törvénynek, amiért most kezdtek el harcolni az idősügyi szervezetek.

A nagyatádi idősek otthona a koronavírus-járvány idején. Fotó: Röhrig Dániel
A nagyatádi idősek otthona a koronavírus-járvány idején. Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás