Információk, programok és útlezárások az eXtremeMan hetében

Az eXtremeMan versenyközpontja ma megnyitja kapuit, és ezzel megkezdődnek a verseny kísérőrendezvényei is. A verseny napján a város több pontján útlezárásokra kell számítani.

Közeledik az év leghosszabb napja, és vele együtt elkezdődött az eXtremeMan hete. Nagyszabású előkészületek zajlottak az elmúlt hónapokban, hiszen a 30. jubileumi eXtremeMan triatlonversenyre készül a verseny és a város.

30 év alatt csaknem 8000 célba érkezés történt 3000 versenyző részvételével. Az idei versenyre a rajtlistát is véglegesítették a szervezők, összesen 667 egyéni versenyző nevezett be a 30. nagyatádi versenyre. Ebből 210-en először vállalkoztak az egész napos megpróbáltatásra. Mindezek mellett 238 váltócsapat is leadta a nevezését, akik szintén egy érdekes színfoltjai lesznek a versenynek. Külön érdekessége az idei rajtlistának, hogy 7 korábbi bajnok is felkerült a versenyzők névsorára, köztük a tavaly bajnok és bajnoknő, Petsuk Zoltán és dr. Szentpéteri Diána, a 7-szeres bajnok, Major József, a szintén 7-szeres bajnok, dr. Harsányi Zsuzsanna és a pályacsúcstartók: Flander Márton és Zelinka Gabriella. Valamint a világklasszis, nemzetközi körökben is elismert cseh sportoló, Petr Vabrousek is ott lesz a nagyatádi pályán. Mindezt összegezve, igen csak izgalmas és kiélezett versenyre számíthatunk idén. Nézzük, hogyan alakul a hét további része!

A mai naptól a megnyílik a nevezési iroda a Nagyatádra érkező versenyzők előtt, délután 17:00 órától 20:00-ig vehetik át a rajtcsomagot. Több kísérőrendezvénnyel is várják a szervezők a korán érkező triatlonistákat: a nevezési iroda sátrában kiállítás nyílik az elmúlt 30 év nagyatádi triatlonos múltjából. Fotókkal és különböző relikviákkal várják az érdeklődőket.

A jubileum alkalmából a verseny igazgatója, Dr. Herr Gyula könyvet írt az eXtremeMan történetéből „Az út maga a cél” címmel. A következő három napban a nevezési iroda nyitása utáni fél órában az eXtremeMan múzeumában várja az érdeklődőket dedikálásra. A könyvet a versenyközpontban, az eXtremeMan Shopban lehet megvásárolni. A múzeummal és a könyvvel kapcsolatban interjú is készült a főrendezővel, melyet itt olvashatnak

Ma este közös kerékpározásra invitálják nem csak a versenyzőket, de minden sportolót: 18:00 órától 20:00 óráig a kerékpárpálya várost érintő szakaszát fogják együtt bejárni a triatlonosok. A közös mozgást vacsorával zárják, este 20:00 órakor az edzés résztvevőit bográcsozásra várják a versenyközpontban.

Csütörtökön a nevezési iroda 9:00-11:00 és 17:00-20:00 között lesz nyitva. A versenyközpontban sportfelszerelésekkel, étrend-kiegészítőkkel foglalkozó cégek állítják ki termékeiket az expo sátrakban.
Este 18:00-kor az új futópálya bejárására várnak minden érdeklődőt egy közös kocogás erejéig. Ahogy azt korábban már megírtuk, a 30. jubileum alkalmából a versenyzőket Nagyatád legszebb részein viszi keresztül az új futókör:

Este 19:00 órától kezdődik a Tésztaparti – itt nyílik lehetőségük a versenyzőknek a szénhidrát raktárak feltöltésére.

Pénteken már korán reggel, 8:00 órakor kinyit a nevezési iroda. Első körben délig vehetik át a nevezési csomagjukat a versenyzők, majd legközelebb 17:00 és 20:00 között.
Délelőtt számos kísérőrendezvénnyel várják a sportos családokat: 9:30-kor rajtol el a „Csak fuss és mosolyogj!” futóverseny csak női résztvevőknek., majd 10:30-kor több futamban az eXtremeManó futóverseny a 2-9 éves korú gyerekeknek. 11:15-kor pedig kisbabás szülőket várják egy rövid kocogásra a Babakocsi futamon.

Délután 17:00-kor kezdődik az „Ironman – egy kis tudomány” kerekasztal beszélgetés, ahol a magyar triatlon nagy tudású „professzorai” tartanak előadásokat az ironman teljesítésével és az arra való felkészüléssel kapcsolatos élettani, lélektani folyamatokról, a megfelelő frissítésről.

Este 19:00-kor Ormai István polgármester hivatalosan is megnyitja a 30. jubileumin versenyt.

Ezt követően a versenyzők eligazítása érdekében a szervezők technikai értekezletet tartanak. Itt tehetik fel az indulók kérdéseiket a versenyzéssel kapcsolatban.

Szombaton a versenyzők és szurkolóik már hajnalban kiutaznak az úszás helyszínére, Gyékényesre. Reggel 7:30-kor veszi kezdetét a nagy megmérettetés, ágyúszóra rajtolnak el a versenyzők. Összesen két kört úszank az gyékényes bányatóban, a két kör között egy 50 méteres „beach run” parti futással:

Az úszást követően kerékpárra szálnak a versenyzők, és Csurgó – Iharosberény – Inke – Böhönye – Segesd – Ötvöskónyi útvonalon érnek vissza Nagyatádra, melyet 3 kisebb kör követ a Segesd-Nagyatád-elkerülő út szakaszon. Ezt az alábbi videó szemlélteti.

Gyékényesen a váltócsapatokban induló versenyzőket 8:50-kor rajtoltatják el. Az első kerékpáros versenyzők nagyjából 10:00 órakor érnek vissza Gyékényesről Nagyatádra. Ugyanekkor rajtoltatják el a Városi Strand medencéjében a 10 kilométeres Cetrend úszóversenyt is.

Az élmezőny dél körül fejezi be a 180 kilométeres kerékpárt és kezdi meg a maratoni futást az új pályán. Az első célba érkezésekre 15:15-től lehet számítani. A versenyt éjfélkor zárják le a szervezők, melyet hagyományosan tűzijátékkal koronáznak meg.

 

A pontos útlezárások a verseny napján, augusztus 10-én:

Ezeken a területeken lesz korlátozva a forgalom a verseny napján
Ezeken a területeken lesz korlátozva a forgalom a verseny napján

8:00 – 18:00 között a verseny kerékpáros forgalma miatt :

  • a Dózsa György utcának a város központi körforgalmából történő kihajtási pontjától kezdődő teljes szakasza,
  • az Alkotmány utca és a Kápolna utca teljes szakasza, valamint
  • a Zrínyi utcának a Kápolna u. – Alkotmány u. sarkáig terjedő szakasza az autós forgalom elől zárva lesz.

12:00 – 23:30 között a verseny futásának idejére

  • A „régi 68-as főút”, azaz a Baross Gábor utca Nyomda előtti kereszteződésétől a jelzőlámpás kereszteződésig,
  • valamint az Aradi u. jelzőlámpás kereszteződése és a piactéri sétány közötti szakasza,
  • valamint a Temesvári utca az autós forgalom elől zárva lesz.
  • A Kossuth u. Takarékszövetkezet és a Nyomda közötti sarka közötti szakaszán félpályás útlezárással kell számolni.    

A futópálya előkészületi munkái, illetve a futás idejére

10:00 – 23:30 között:

  • a Zrínyi u. teljes hossza, valamint
  • a Széchenyi – térnek a Hunyadi u. saroktól az Atád Áruházig történő szakasza is le lesz zárva az autós forgalom elől.
  •  a Munkás u.-nak a Tallián u. sarokig történő lezárására is.  

A futópályán összesen négy frissítőállomást telepítenek, melyek közül két állomást egy-egy belvárosi parkolóban helyeztek el. Ezekben a parkolókban a verseny előtt és alatt TILOS a parkolás! A szervezők kérik ezt a két parkolót a versenyzők, ill. a frissítőállomásokon dolgozók munkája érdekében 2019. augusztus 9-én 20:00 és augusztus 10-én 23:30 között szabadon hagyni!

  • Az Atád Áruháznak a Zrínyi u. felőli oldalán levő parkolóban és
  • A Park Hotel előtti nagyparkolóban is egy frissítőállomás fog működni.

Továbbá:

A Kossuth u. nyugati oldalán augusztus 12:00-től 23:30-ig  a buszmegállótól a Takarékszövetkezet előtt lévő bekötő út magasságáig a parkolókat lezárják a szervezők, azaz a parkolókban személyautók lehetnek, de azokkal  a verseny futásának idejében 12:00 – 23:30 között nem tudnak közlekedni.

 A Bárdos Iskola nagyparkolóját augusztus 9-én pénteken este 20:00 órától a verseny végéig, azaz augusztus 10-én 23:30-ig zárnunk kell, azaz a Piacra érkező autók ezt a parkolót nem használhatják.

Augusztus 10-én egész nap tilos lesz a parkolás a Temesvári utcából a Sportcsarnok felé vezető bekötő úton is.

2019. augusztus 10-én, a verseny napján a futás pályáján lévő BUSZMEGÁLLÓK (Kossuth u., Baross G. u.) nem működnek!

 

 

Megosztás