Írják a központi felvételiket a nagyatádi diákok

Az atádi általános iskolai évfolyamok majd’ negyede az Ady 6 osztályosát választja; tizede a barcsi vagy valamelyik kaposvári gimnáziumot; kb. 28%-a egy érettségit és szakmát is adó képzést, harmada a szakmunkásképzést.

Legalábbis a tavalyi számok ezt mutatják, az idei adatok majd később derülnek ki. Mindenesetre ma délelőtt 10.00-11.45 óra között írják a diákok a központi írásbeli felvételijüket, már ahol ezt a középiskola kötelező tette.

Egy magyar nyelvi és egy matematikai feladatlapot kell kitölteniük a rendelkezésre álló 45-45 percben. Ez híresen nehéz egy hazai oktatási szakértő szerint. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a felvételi rendszer nem igazságos, mert nem lehet előre tudni a követelményeket. Ráadásul ezen a ponton válik „brutális mértékben” láthatóvá a magyar iskolarendszer szelekciója.

A gimnáziumok, a technikumok és a szakgimnáziumok háromféleképpen kalkulálhatnak a jelentkezők pontjaival:

  • vagy csak az általános iskolai jegyeket,
  • vagy az általános iskolai jegyeket és a központi írásbeli felvételi vizsga eredményét,
  • vagy az általános iskolai eredményeket, a központi írásbeli és az intézmény saját szóbelijén szerzett pontszámot

veszik figyelembe. A központi írásbeli felvételin mindkét tantárgyból 50-50 pontot lehet szerezni – ismertette az Eduline.

A diákok összpontszámának legalább felét a központi írásbeli felvételi vizsga eredményének kell adnia (nyilván csak azokban a középiskolákban, amelyek kötelezővé tették a jelentkezők számára a vizsga megírását).

Arról az adott iskola dönt, hogy mindkét tárgyból kéri-e a vizsga eredményét – az is előfordulhat, hogy vagy csak a magyar, vagy csak a matek pontszámát számítják be. De az is lehet, hogy az egyik tantárgy pontszámát nagyobb súllyal veszik figyelembe, mint a másik tárgyét. A pontos szabályokat az intézmények felvételi tájékoztatójában találhatók – írta a lap.

Az Ady 6 évfolyamos gimnáziumi központi felvételi vizsgáján természetesen a hatodikos álalános iskolások mutathatják meg tudásukat. Sem nekik, sem a barcsi 4 évfolyamos gimnáziumba pályázóknak nem lesz szóbeli vizsgájuk.

Nem úgy a két népszerű kaposvári gimnáziumban: a Táncsicsban lesznek szóbeli meghallgatások, ezek időpontja 2023. március 4.; a Munkácsyban ugyancsak – mégpedig öt tantárgy témaköreiből –, ott március 8-án.

Vannak olyan intézmények, amelyek csak azokat a jelentkezőket hívják be szóbelizni, akik az írásbelin elértek egy bizonyos pontszámot. Egyébként a szóbeli – ha tart ilyet a középiskola – a diákok összpontszámának maximum 25 százalékát határozhatja meg.

Nagyatádon csaknem 120 diák járt eredendően a tavaly végzett évfolyamba – a két iskola (Bárdos és Árpád) két-két osztályába -, viszont majdnem a 25 százalékuk már a 6. osztály végén felvételt nyert az Ady 6 osztályos gimnáziumi képzésére. A többiek – mintegy 85-90 diák – 45 százaléka a szakmunkásképzésben folytatta, túlnyomó többségük a NASZI-ban. 40 százalékuk érettségit és szakmát egyszerre nyújtó képzésre ment, kb. 60 százalékban az Ady valamelyik szakgimnáziumi osztályába, a többiek zöme Barcsra és Kaposvárra. A végzősök mintegy 15 százaléka pedig a négy évfolyamos gimnáziumi képzést választotta, nagyjából fele-fele arányban a barcsi, ill. az egyik kaposvári gimnáziumot (túlnyomórészt a Táncsicsot vagy a Munkácsyt).

Ma egyébként több mint 71 ezer diák vizsgázik magyarból és matematikából az országban.

Fotók: Atádhír
Fotók: Atádhír

Megosztás