Javában zajlik az örökbefogadott szobrok állagmegóvása

Az egykor nemzetközi hírű nagyatádi alkotótelep 34 szobrát fogadták örökbe néhány hónapja. Most hétvégén egy alkotóműhely-foglalkozást tartottak segítségképpen az örökbefogadóknak.

Az egykori Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász Alkotótelep és Szoborpark kiemelkedő jelentőségű nemcsak a város, hanem egész Somogy kultúrtöténetében is. 1975-ben jött itt létre az első szimpózium. Fennállása alatt majdnem 160 nagy méretű faplasztika született. Ma csaknem 60, sokszínű formavilágot bemutató szoborcsoport nyújt felejthetetlen esztétikai látványt az erdősávval, patakkal övezett lankás területen. Közülük 34-et fogadtak örökbe magánszemélyek, civil szervezetek, intézmények és gazdasági társaságok tavaly ősszel.

Azóta javában zajlanak a felújítási, állagmegóvási munkálatok. Ezeket szervezett foglalkozásokkal segítik a kulturális központ munkatársai és a felkért szobrászművészek. Szombaton is éppen ilyet tartottak, ezeken bemutatják, hogy milyen eszközökkel, anyagokkal és eljárással lehet leginkább megóvni a faszobrokat.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás