Jogsértések történtek Taranyban, megismétlik a választást

A mozgóurnás szavazáshoz nem vittek magukkal mozgóurnát, ráadásul egy választói névjegyzékben nem szereplő személy is szavazott. A jogsértések miatt meg kell ismételni novemberben a polgármester-választást a községben.

Tarany azzal hívta fel magára a figyelmet az önkormányzati választások előtt, hogy a Nagyatádi járásnak ebben a falujában volt a legnagyobb túljelentkzés: a hat képviselői helyért 25-en indultak. Polgármesterjelöltben sem volt hiány, négyen is ringbe szálltak a vezetői pozícióért, valamennyien függetlenként.

Az eredmények összeszámlálása után kiderült: Szekretár Pál 15-tel kapott több voksot, mint a második helyezett Czink Attila. Csakhogy utóbbi fellebbezést nyújtott be a választási bizottsághoz. Eszerint: „Azt sérelmezi, hogy a taranyi 001. sz. szavazókörben szabálytalanság történt. A mozgóurnás szavazást bonyolító személyek a szavazás időtartamára nem vitték magukkal a mozgóurnát, és így szavazott 14 választópolgár. Amikor visszaérkeztek a szavazóhelyiséghez, az ott lévő urnáért bejöttek, majd 2 perc elteltével visszajöttek a szavazóhelyiségbe az urnával. A mozgóurna 2 percre hagyta el a szavazóköri helyiséget. Ezen felül a mozgóurnás szavazás során egy olyan választópolgár szavazott, aki gyámság alatt állt… Beadványozó leírja, hogy elfogadná a választás eredményét, amennyiben nem történt volna szabálytalanság, de kéri a választási bizottságot az ügy kivizsgálására.”

A kifogást megalapozottnak ítélte a megyei területi választási bizottság (TVB). Indoklásuk szerint a szavazatszámláló bizottság súlyos, a Választási eljárásról szóló törvény több pontjába ütköző választási cselekményt valósított meg. Ezekkel megsértette a választás tisztaságát és a szavazás titkosságát.  Ezért a TVB úgy döntött, hogy a taranyi 001. szavazókörben a kifogással érintett polgármester-választás szavazóköri eredményét megsemmisíti, és a 001. szavazókörben elrendeli a polgármester-választás megismételtetését 2019. november 10-én.

A nyitókép illusztráció: Mozgóurnás szavazás Nagyatádon 2019. okt. 13.
A nyitókép illusztráció: Így kell jogszerűen – mozgóurnás szavazás Nagyatádon 2019. okt. 13.

 

Megosztás