Karácsony: a szeretet, mely nem távolodik akkor sem, ha elutasítják

Közhelyesként hathat a karácsonyt a szeretet ünnepének hívni – rohanó világunkban egyre ritkábban állunk meg feltenni a kérdést, mit is jelent az igazi, őszinte szeretet? A reggeli misén egyebek között erről esett szó.

Karácsony ünnepén az adventi bűnbánati időszakot követően újult emberként köszönthetjük Krisztust az otthonunkban és a szívünkben. Ezen a napon a templomokat megtöltik az ünneplő hívek, ez nem volt másként ma délelőtt sem a Nagyatádi Szent Kereszt Felmagasztalása templomban sem. A szentmisét Sándor László plébános tartotta. János evangéliumának első fejezetéből olvasott fel, majd pedig a homíliában karácsonyi szeretet természetéről elmélkedett a pap.

A végtelen, a hatalmas isten gyönge emberré lett. Ez úz új történelem kezdetét jelentette – isten többé nem csak egy elvont, jámbor, ködbe burkolt, messzi idegen lény, hanem közel jövő, gondoskodó, tápláló isten. Karácsony titkával az ég leszáll a földre, elérhetővé válik az elérhetetlen.

A szent család a betlehemi történet szerint a város szélére, egy istállóba kényszerült, mert sehol nem fogadták be őket. És mégis ez a gyermek váltotta meg a bűneinket, isten ezt az ajándékot adta az emberiségnek, pedig sokan nem akarták elfogadni azóta sem.

Felismerjük azt a szeretet, amely akkor sem távolodik el, amikor elutasítják? Karácsony középpontjában az a gyönge betlehemi gyermek áll, az a csecsemő, amely pontosan olyan, mint bármely más újszülött. Ez a gyönge gyermek megérinti az ember szívét, nem lehet nem szeretni. Egy csecsemő a puszta létével szeretet kér Ha valóban ő áll a középpontban, akkor a karácsony nem más, mint egy hatalmas kérés: egy gyönge gyermek kér szeretett minden gyönge számára. Gyönge mindaz, aki nem elfogadott, elutasított, másmilyen, mások a lehetőségei. Ezen a szent karácsonyon a gyönge gyermek szeretet kér minden gyönge számára.

A díszletek ne takarják el a szemünk elől a lényeget, hanem a maga valóságában is lássuk a karácsonyt. A karácsony a szeretet ünnepe, megvan a maga bensőséges öröme. Ez az öröm nem csak díszekből ered, sokkal mélyebb lelki dolgokból fakad. Az élet születését ünnepeljük, azét, aki kioltotta a haláltól való félelmet és az örök élet ígéretét oltja belénk. Akkor éljük meg helyesen az ünnepet, ha számunkra minden egyes karácsonykor új történelem kezdődőik. Kezdődik-e új történelem, vagy csak átesünk az ünnepen?  – tette fel a kérdést a plébános.

Ma este 18 órakor is lesz szentmise a templomban. Karácsony másnapján, a Szent Család vasárnapján az alábbiak szerint alakul a miserend:

Kivadár: 8:00

Nagyatád: 10:00

Henész: 11:30 (Bodvica: igeliturgia!)

Ötvöskónyi: 16:30

Nagyatád: 18:00

Holnap a szentmiséket követően egyenként megáldják a családokat.

Megosztás