Kidőlt a város karácsonyfája!

Az erős széllökések és a fa meggyengült szerkezete miatt nagy recsegés kíséretében kidőlt a város szeretett karácsonyfája ma délelőtt. Személyi sérülés nem történt.

Kidőlt a város 20 méteres, több mint 50 éve a Széchényi téren álló karácsonyfája. A térségünkbe érkező hidegfront 60-70 km/órás széllökéseket hozott, melyek már hajnal óta végigsöpörtek a városunkon. Az óriás fenyő nem tudott megbirkózni a mostoha időjárási körülményekkel. Értesüléseink szerint előbb csak meghajlott, majd fél 10 körül eltörött a fa törzse a földtől nagyjából másfél méteres magasságban.

Irányított volt a dőlés.
Irányított volt a dőlés.

Sajnos a városgondnokság már fel volt készülve egy ilyen esetre, hetek óta kordonnal volt körbekerítve a fa, és két ponton is drótkötéllel volt kikötve, hogy véletlenül se dőljön az úttestre.

Fel voltunk készülve erre az eshetőségre, ugyanis a fenyőt megtámadta egy gyökérrontó gomba. Három erdőmérnök és két kertészmérnök figyelte folyamatosan a fa állapotát. A drótköteles rögzítést úgy oldotta meg egy veszélyes fák kezelésére szakosodott vállalkozó, hogy véletlenül se dőljön az úttestre.  A kikötésnek köszönhetően kvázi irányított volt a dőlés, a kordonon belül maradt fenyő. Már korábban is felmerült, hogy kivágjuk a fát, de úgy gondoltuk, még egyszer utoljára megérdemli, hogy karácsonyi fényekben tündököljön – nyilatkozta Kutiné Csicskár Edit, a városgondnokság vezetője.

A sors iróniája, hogy a jövő hétre, vízkereszt utánra ütemezték a fa kivágását. Így most a szél elvégezte ezt a feladatot. Úgy értesültünk, a fa törzséből néhány darabot a város vezetősége meg kíván őrizni emlékként.

Sorsszerűnek tartom, hogy kibírta ezt a karácsonyt – nyilatkozta Ormai István polgármester – Ez a fenyő már egy szimbólummá vált, hiszen több mint 30 éve ez volt a város karácsonyfája, ezt díszítettük fel minden évben. Megindító számomra, hogy még egyszer be tudta tölteni a szerepét, és hogy nem nekünk kellett fűrésszel kivágnunk, hanem a szél végezte el ezt a feladatot. A fa törzséből keresztmetszeteket vágunk, és eltesszük emlékbe. Jövőre pedig a nagy fa emlékének tisztelegve a tőle pár méterre északra eső kisebb fát fogjuk feldíszíteni. És a kereskedők háza előtt álló magányos fenyő lesz addig a város fája, amíg ez a kisebb fa felnő a feladathoz.

A városgondnokság már áramtalanította a fényfüzért, holnap állnak neki a feldarabolásnak. Addig személyesen is meg lehet tekinteni a matuzsálemet, és el lehet búcsúzni városunk karácsonyfájától.

Fotók: Ormai Bálint, Herr Dávid

Megosztás