Kiemelkedően sokan voltak a véradók

Karácsonykor mindenkiben felerősödik a jócselekedetekre való törekvés – ezt bizonyítja az is, hogy a Szeretet Véradás első napján csaknem 90-en vettek részt. A véradók élelmiszercsomagot és szaloncukrot kaptak ajándékba.

Mint ahogy arról korábban is beszámoltunk, az idei Szeretet Véradás két turnusból áll: az elsőt tegnap szervezték meg, a következőre jövő hét elején, december 21-én kerül sor. Így aki első alkalommal elmulasztotta a lehetőséget, az még hétfőn bepótolhatja. Erre egyébként a munka törvénykönyve is lehetőséget biztosít mindenki számára: a véradás végett 4 órára bárki mentesülhet a munkavégzési kötelezettség alól, erről igazolást is kap.

A pénteki véradás 9:30-kor kezdődött, és délután 4 óráig tartott. Ez idő alatt összesen 89-en fordultak meg a kulturális központ kamaratermében kialakított véradóban. Akadtak köztük olyanok is, akik már több mint száz alkalommal szúratták meg magukat, és persze olyanok is, akinek ez volt az első: néhány elsőbálozó a székben ülve kissé elsápadt és keresztbe állt a szeme, ahogy látta a vérét folydogálni a csöveken keresztül. De szerencsére a dolgozók gyorsan felpolcolták a lábukat és vizes kendővel törölgetve a homlokukat visszahozták őket az ájulás széléről.  

A véradókat egyébként a pécsi területi vérellátó munkatársai fogadták a nagyatádi vöröskeresztesek segítségével. A járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott az esemény: még a kérdőívek kitöltésére szolgáló tollakat is külön gyűjtötték használat után, a székeket pedig minden véradás után lefertőtlenítették. És természetesen mindenki maszkot viselt. 

A véradók fáradozását meghálálták: a nagyatádi vöröskeresztesek és a pécsi vérellátók két csomag szaloncukrot, egy 500 forintos vásárlási utalványt, és egy cukorborsó-, bab-, és kukoricakonzerveket tartalmazó élelmiszercsomagot adtak ajándékba. A helyszínen a véradással elvesztett kalória és folyadékmennyiséget is lehetett pótolni: teával, ásványvízzel, fánkkal és nápolyival fogadták a véradókat.

Jövő hétfőn is várnak mindenkit, akinek ideje és egészsége megengedi, hogy vérével életeket mentsen – kivéve persze azokat, akik pénteken már túlestek rajta, hiszen legalább 2 hónapnak kell eltelnie két véradás között. 

Nyitókép: Röhrig Dániel

Megosztás