Kiírja Nagyatád a gázellátására vonatkozó közbeszerzést

Augusztusig nettó 3,5 forintot fizetett a város egy MJ földgázért, azóta 13,2 forintot, a napokban közzétett árak szerint pedig a realitás 23,8 forint körül van, ami, persze, a szerződéskötésig még változhat.

A vonatkozó kormányrendelet szerint Nagyatád Város Önkormányzata augusztus 1-től nem jogosult egyetemes szolgáltatásra – miként a többi önkormányzat sem. Év végéig ún. végső menedékes státusba került, így „csak” négyszeresére emelkedett a földgázdíja. A jövő évre kiírandó közbeszerzés tervezésekor a tőzsdei árat követő 23,8 forinttal számolt a város – a szakértők szerint jelenleg ez a realitás (korábban 39 forintos szinten is volt a gázár).

Vagyis ha lényegesen nem változik a gáz beszerzési értéke, akkor a korábban fizetett díj hétszereséért juthat fűtési energiához a város. A nagyatádi önkormányzat és intézményei 26 fogyasztási hellyel rendelkeznek: a legtöbb a Nagyatádi Kulturális és Sport Központhoz (NKSK: 11 fogyasztási hely) és a Nagyatádi Intézmények Ellátó Szervezetéhez (NINESZ: 7 fogyasztási hely) tartozik. Egyebek között az ezekben használt gázzal főzik az ovisok, az általános és középiskolás diákok, valamint sok idős számára a napi 1300 adag ételt; ezzel fűtik a sportcsarnokot, amelyben csapatok edzenek és tornaórákat tartanak az iskolák.

A hamarosan kiírandó beszerzési időszak 2023. jan. 1-től a gázév végéig, szept. 30-ig szól, azaz 9 hónapra. 

Főznek a NINESZ kollégiumi konyhájában. Fotó: Röhrig Dániel
Főznek a NINESZ kollégiumi konyhájában. Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás