Lázas a kisgyerek, de nem vihetem orvoshoz

Nem vagyok orvos, honnan tudjam, miként gyógyíthatnám meg? – panaszolják tanácstalanul az anyukák. A járvány miatt most főleg az 1-3 éves kicsik szülei szembesülnek a gonddal: előbb csak telefonon kérhetnek segítséget.

Kedd este belázasodott a kétéves kislányom, szerdán délelőtt hívtam a gyerekorvost, de nem lehet bevinni hozzá a járvány miatt – mesélte egy nagyatádi anyuka. – Próbáltam csinálni, amit a doktornő tanácsolt, de aztán már a kúp se használt éjszaka, úgyhogy végül mégis be kellett vinnem, kiderült, tüszős mandulagyulladása van.

Egy másik, közeli településen élő édesanya úgy fogalmazott: – Rendre felhívják a figyelmemet az orvosok, hogy ne az internetről diagnosztizáljam a gyereket, de én nem vagyok orvos. Honnan tudhatnám, mi okozza a lázát, nincs-e nagyobb baj?

Még olyan szülőről is hallottunk, aki a szomszédos megyéből hozta ide az egyéves picijét, hogy ismeretség alapján végre megvizsgálja egy orvos, ha nem is hivatalosan. Szóval, tényleg nehéz mostanság személyesen találkozni a gyógyítóval.

Nagyatádon tovább nehezíti a helyzetet, hogy a három házi gyermekorvosi körzetet jelenleg egyetlen doktornő látja el. Egyet már régóta helyettesítéssel oldottak meg, a másik gyerekorvos pedig betegség miatt hiányzik.

Az egyik körzetben átlagosan 60, a másikban pedig 40 esetet kell naponta kezelni: ezek egy részét telefonon, másik részét pedig személyesen – vázolta a helyzetet dr. Sauerhering Elke. – Szinte folyamatosan csörög a telefon, nem is tudjuk mindig felvenni. Hatalmas a leterheltség, türelmet kérünk mindenkitől.

Az érvényben lévő eljárásrend szerint egyrészt covid-gyanús betegnek minősül pl. az is, aki lázas. Másrészt tudni való, hogy a gyerekek gyakrabban és könnyebben lesznek lázasok, mint a felnőttek. Harmadrészt csak 38 fok feletti testhőmérséklet esetén beszélünk lázról. Egyébként pusztán a láz miatt nem kell aggódni. Az segít a kisgyermek szervezetének leküzdeni a vírust, baktériumot, betegséget.

Amit viszont a szülő tehet: – itassuk gyakrabban (az természetes, hogy keveset eszik); – gondoskodjunk róla, hogy ne legyen túl melege (fűtés, ruhák); – nem kell állandóan feküdnie, de biztosítsuk számára egyrészt a nyugodt pihenést, másrészt a törődést és a szeretetteljes légkört.

Ha túl magasra szökne a gyermek láza – 39 fok fölé –, akkor csillapíthatjuk: legyen otthon három különböző hatóanyagú tabletta, ill. alkalmazhatjuk a vizes borogatást. Akkor kell orvoshoz fordulni, ha rosszabbodik az állapota vagy egyéb tünet is jelentkezik – ismertette a teendőket Elke doktornő.

Akár naponta is telefonálhatnak a szülők, ha szükségesnek látják. Mint mondta, az egy év alatti piciket mindenképpen megvizsgálja. Hozzátette: mostanában gyakori a hányásos-hasmenéses és a felső légúti panasszal érkező gyermek. Rossz hír, hogy márciustól tovőbb növekszik a gyerekorvosok leterheltsége: akkor kezdődnek az iskolai védőoltások.

A kép illusztráció. Fotó: Röhrig Dániel
A kép illusztráció. Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás