Már Nagyatádon is 6-7 napba telik a mintavétel és az eredmény megérkezése

Országosan leterheltté vált a mentőszolgálat, már a sürgős esetekhez is alig tudnak időben autót küldeni. Az atádi háziorvosok közül többen túlterheltek, egyes körzetekben naponta 4-5 új pozitív esetet azonosítanak.

„A mentőszolgálat leterheltsége elérte azt a szintet, ahol már a kiemelt esetekhez is csak komoly szervezéssel tudnak időben autót küldeni” – írta a HVG. Ugyanis eddig minden COVID-beteg szállítását követően ózonnnal fertőtlenítették a mentőautókat, ennek végrehajtása és szellőztetése időigényes, miközben bármikor riaszthatják az adott egységet egy sürgős esethez, például infarktushoz, vagy sztrókhoz. Éppen ezért az OMSZ orvosigazgatója, Pápai György levelet küldött a mentőszolgálat munkatársainak, melyben új fertőtlenítési protokollt írt elő – csak bizonyos esetekben alkalmazzák az ózonos kezelést, a többiben felületfertőtlenítést végeznek.

Valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy a COVID mintavételek elvégzéséhez már nem megy házhoz minden esetben mentőautó. A nagyatádi háziorvosoktól megtudtuk, több esetben a fertőzésgyanús pácienseket kérik meg, hogy adott időpontra a mentőállomáshoz menjenek tesztelésre.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az atádi háziorvosok javaslatára november első tíz napjában mintegy 70 koronavírusos esetet azonosítottak. A nagyobb körzetek ellátói szerint a mai napig számottevő a fertőzés, dr. Erdő Gabriella naponta 4-5 COVID-gyanús embert küld tesztre, ezek csaknem mindegyike pozitív is lesz. Novemberben eddig mintegy 25 betege lett igazoltan koronavírusos. A 7. körzetben hasonlóak az eredmények, hozzávetőlegesen 20 igazolt esetről tudnak ebben a hónapban, naponta 6-7 páciens panaszkodik a betegséghez köthető tünetekről. Más, kisebb körzetekben viszontcsupán heti1-2 esetet említettek. A háziorvosok tapasztalata, hogy egyre nehezebb tartani az ütemet a mintavételek és a tesztelés terén, az eredményekre egyre többet kell várni. 

Most már olyan sok errefelé is a megbetegedés, hogy négy napon belül már le sem tudják venni a mintákat. Az embereknek most már gyakran be kell menniük a mentőállomásra, ott végzik el a leoltást – mondta dr. Erdő Gabriella. – Az egyik betegemnek még szombat délben kértem a mintavételét, majd csak holnap veszik le tőle. Az eredményekre két-három napot kell várni. Emiatt minden csúszik, gyakran hetekre kénytelenek táppénzre menni az emberek. Van olyan páciensem, aki 21 napja otthon van. Több betegnek hosszú ideig tünete, panasza van.

A háziorvosoknak hatalmas leterheltséget okoz a covidos betegek dokumentálása, ez egy-egy esetben fél órát is igénybe vesz, annyifelé kell jelenteniük és papírozniuk. Eközben sok az influenzás panasszal érkező is, a két vírus okozta megbetegedést rendkívül nehéz megkülönböztetni. Sokan panaszkodnak elhúzódó, gyenge fejfájásra, aztán a tesztelés után kiderül, koronavírusosak. Ennek a leggyakoribb kísérőtünete még mindig az ízlés- és a szaglás átmeneti elvesztése.

Megosztás