Megállíthatatlan a törpefalvak elnéptelenedése

Megállíthatatlan a lakosságfogyás a legkisebb településeken, bár akad kivétel is. A járás legkisebb faluját alig százan lakják, Somogyban 35 kétszáz lélekszámnál kisebb község van.

Attól, hogy építünk egy játszóteret, nem lesz több gyerek – állapította meg Nagy Tibor, Bakháza polgármestere, utalva a Magyar Falu Programra. – Én nem látok, és nem is tudnék olyat mondani, ami megállítaná ezt a folyamatot.

Mármint a falu elnéptelenedését és elöregedését. A Nagyatádi járás második legkisebb települése Bakháza, mintegy 180 lelkes. A 90-es évek elején több mint 260-an, az ötvenes években pedig még 600-an lakták. Alig néhány gyerek él a faluban, ők oviba Taranyba járnak, az iskolások hatodikig Háromfára, a nagyobbak pedig Nagyatádra.

A városban dolgoznak néhányan, meg az önkormányzat foglalkoztat közmunkásokat, de ötvenen vannak a 60 fölötti időseink – foglalta össze a helyzetet Nagy Tibor. – Lassan, de biztosan fogy a falu.

Sokat elárul a leépülésről, hogy már se élelmiszerüzlet, se kocsma, se posta nincs, hetente egyszer jár arra a háziorvos, kétnaponta pedig a mozgóbolt.

A járás legkisebb, alig 100 lelkes településének helyzete azért más, mert szorosan „egybenőtt” az állami erdészettel. Kaszó 1994. óta önálló település, akkor vették meg a benne élők az ottani szolgálati lakásokat. A környezetnek, az adottságoknak és a munkahelynek köszönhetően csupán néhány lakossal lettek kevesebben.

Viszont megöregedtünk, a fiatalok meg elmentek – összegezte az eltelt időszakot Hajdu Tibor polgármester. – Többnyire csak azok maradnak itt, akik faipari vagy erdőgazdasági szakmát szereznek. Egyébként is mindent gépesítenek, kétkezi munkára egyre kevésbé van szükség. Az itt élők tizede az erdőgazdaságban dolgozik, a többi nyugdíjas. Épülnek viszont új lakások, és nincs üres telek Kaszópusztán.

Legutóbb hat épület készült, egy családi házat éppen most húznak föl, egy vállalkozó pedig 30 lakást épít, sorolta a polgármester. Vannak, akik hétvégi háznak használják az ingatlanokat, mások oda is költöznek, és onnan dolgoznak.

Magyarország 2809 községének harmada 500 főnél kevesebb állandó lakost számláló aprófalu, ezeknek is a harmadában, 361 törpefaluban kevesebb mint 200-an laknak. Ugyanakkor ezeken a településeken az ország népességének csupán 3 százaléka él – írta a hvg360.

Somogyban 35 törpefalu van, közülük a legkisebb az egyetlen aszfaltozott bekötőúton megközelíthető Libickozma, mindössze 49-en lakják. A Nagyatádi járásban az említett két településen kívül tovább négynek 500-nál kevesebb a lélekszáma: ez Rinyabesenyő, Rinyaszentkirály, Kisbajom és Bolhás.

Emlékeztetőül idézzük Lázár János kormánybiztos szavait: „A 3200 magyarországi településből körülbelül hatszáz olyan van, amely még a mi életünkben könnyen lehet, hogy kiürül, elnéptelenedik.”

 

Megosztás