Megelőzni a tüzet a társasházakban

A Társasházak napja országos konzultációsorozat keretében a napokban Nagyatádon is várják a tűzmegelőzési hatóság szakemberei a társasházak lakóit, üzemeltetőit a tűzbiztonsággal kapcsolatos információkkal.

Nagyatádon legutóbb tavaly szeptemberben okozott óriási riadalmat egy többemeletes ház egyik lakásából gomolygó füst.

A november 5-én kezdődő háromnapos rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek részletekbe menő tájékoztatást kapjanak az őket érintő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel növelve a lakóépületek biztonságát. A szakemberek ismertetik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat társasházakat, lakóközösségeket érintő, 2020 januárjában hatályba lépő változásait is.

2018. 09. 09. Fotó: Röhrig Dániel
Nagyatád, 2018. 09. 09. Fotó: Röhrig Dániel

A katasztrófavédelem egész évben vizsgálja azt, hogy a társasházak lakói betartják-e a tűzvédelmi előírásokat. Az ellenőrzésekkel nem a bírságolás, hanem a biztonság erősítése a cél. A háromszintesnél magasabb, több mint tízlakásos épületek esetében például írásba kell foglalni az épületekre vonatkozó tűzmegelőzési szabályokat. Tűzoltási felvonulási területeket is kell biztosítani annak érdekében, hogy az épületet tűzoltógépjárművekkel bármikor meg lehessen közelíteni, és azokat állandóan szabadon kell tartani a zavartalan beavatkozás érdekében.

A tűzvédelmi házirend készítésével kapcsolatos tudnivalókról, a biztonsági rács létesítéséről, a tárolási szabályokról, a felvonulási terület biztosításáról, valamint a homlokzati szigetelés kialakításáról, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat társasházakat, lakóközösségeket érintő változásairól, továbbá a nyílt láng használatáról is konzultálhatnak a lakástulajdonosok, bérlők, közös képviselők, lakásszövetkezeti tagok és más érdeklődők, hiszen a katasztrófavédelem szakemberei november 5-től 7-ig minden nap 10 és 16 óra között valamennyi katasztrófavédelmi kirendeltségen és a nagyatádi tűzoltóságon (Nagyatád, Szent Flórián tér 2.) várják őket Somogy megyében.

 

 

Megosztás