Meghalt a gyerekem, de nem mehettem el a temetésére

Sajnos, nem egy ilyen eset történt az elmúlt hónapokban a nagyatádi és a lábodi idősek otthonában élőkkel is. Mától újra látogathatók a szociális intézmények védettségi igazolvánnyal, szeptember óta zárva voltak.

A látogatási tilalom feloldásával egyidejűleg a lakók ismét elhagyhatják a szociális intézményeket – jelentette be ma az országos tiszti főorvos. Müller Cecília azt mondta: egy éve függesztették fel a szociális intézményekben a látogatás lehetőséget, ezt azonban a mai nappal visszavonja. Valójában egyébként tavaly nyáron volt már egy feloldás a két zárás között.

Az országos tiszti főorvos kifejtette, csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élhetnek ismét a látogatás lehetőségével, az ilyen személy magával vihet a találkozóra 18 évnél fiatalabb gyermeket is.
A korábban ajánlott kapcsolattartási lehetőségeket az intézményeknek továbbra is biztosítaniuk kell; akik nem kérték még az oltást, azokkal élhetnek csak.
Megszűnik az intézményelhagyási tilalom is a védettségi kártyával rendelkezők számára. Amennyiben valaki nem rendelkezik azzal, és 72 óránál hosszabb időre elhagyja az otthont, csak negatív antigén gyorsteszt elvégzését követően térhet vissza – közölte.

A nagyatádi otthonban 40, a lábodiban pedig 19 idős várta már a tilalom feloldását. Valamennyien megkapták a védőoltásukat.

Annyira várták már ezt, napi szinten kérdezgették, mikor találkozhatnak már igazából a szeretteikkel. Nagyon megviselte őket a bezártság, rendkívül lehangolt állapotban vannak – tájékoztatott Ivókné Pintér Melinda, a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ igazgatója. – A legtragikusabb pillanatok azok voltak számukra, amikor megtudták, hogy odakint elhunyt a lányuk, a fiuk, a vejük, valamelyik közeli hozzátartozójuk, és nem mehettek el a temetésükre.

Hatalmas köszönettel tartozom a munkatársaimnak azért, ahogyan ilyen szituációkban is tartották a lelket a gondozottjainkban, és az egész, hosszú hónapokig tartó helytállásukért, fűzte hozzá az igazgatónő.

Megosztás