Megragadott fény a csepptől a csillagokig

Ahogy tónust, színt, mélységet, kontrasztot és árnyalatot varázsol mindennek, talán ez a titka. Mert törvény, hogy a világon semmi sem gyorsabb nála, mégis elkapható egy pillanatban: erre képes a jól komponált fotó.

Barátunk a fény címmel nyílt fotókiállítása a Nagyatádi Fotókörnek tegnap délután a kulturális központban. A társaság idén ünnepli ötéves fennállását, bár a nagyatádi amatőrfotós mozgalom több, mint 64 éves. Gerlecz László és Kóczián Zoltán 2015-ben többedmagukkal alapították a Nagyatádi Fotókört. Most az ő képeik láthatók a tárlaton.

László természetfotóin a fűszálon járó katicabogártól a csillagos égboltig tükröződik a világ világossága. Bár ő éppenséggel inkább az este és az éjszaka fényeit ragadja meg: azt mondja, azokat kevésbé ismerjük, inkább képesek újat mutatni nekünk, általuk átélhetőbb a felfedezés izgalma. Kísérletezik a mesterséges fénnyel is, a zseblámpa vagy a színezőfólia megvilágította látvánnyal. Saját bevallása szerint is szereti a kihívásokat: “Olyant lencsevégre kapni, ami majdhogynem többé lehetetlen.”

Hazai viszonylatban a fotókör egyik legeredményesebb alkotója. Több országos, megyei pályázaton eredményesen szerepelt. Képei több ízben kerültek a National Geographic Magyarország honlapján a Nap képe rovatba. A Holt költők társasága című fotója idén bekerült a MAFOSZ Diaszalon országos “kiállításra” is.

Zoltán portrékat ás tájképeket egyaránt válogatott: a vasmunkástól a füvesasszonyig, a vándortól a hajléktalanig, illetve Erdélytől a Felvidéken át a Tátráig barangolhatunk velük, még a Vila Dubait is megmosolyoghatjuk a Partiumban. Az ő szakképzettsége fényképész, de diplomát is szerzett néprajz és informatikus könyvtáros szakon. 2016 óta van jelen nemzetközi FIAP-pályázatokon.

Tavaly megkapta az AFIAP (Artist of FIAP) titulust a FIAP-tól. Az elmúlt bő 20 évben képei jelentek meg napi sajtóban, könyvekben, könyvek címlapján is.

Változatos technikákkal találkozhatunk a tárlaton, például multiexpozíciós és hosszú megvilágítással készült vagy éppen fekete-fehér képekkel. A megnyitón elhangzott: ez az első olyan fotókiállítás a városban, amelyen nem vesz részt Huszár Tibor fényképészmester. A nagyatádi fotózás lelkes támogatójára egy percnyi csenddel emlékezett a több mint ötven fős közönség. Köszöntőjében Pünkösd Márton igazgató kiemelte: hosszú idő után ez az első kulturális rendezvény a művelődési központban. A kiállítást Bágyi Ferenc világhírű természetfotós nyitotta meg. 11-én, szombaton ingyenes tárlatvezetésre várják az érdeklődőket.

Megosztás