Megúsztuk a viharkárt, esélyt kapott a termés

Habár Somogy északi és keleti részén komoly károkat okozott a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadék, Nagyatád és környéke ezúttal nyert a csapadékon.

Országos viszonylatban átlagos, 38,7 mm-nyi csapadék hullott nálunk az elmúlt három napban. Az extrém mennyiségű eső – mely helyenként akár a 100 mm-t is elérte –, a megye északi és keleti részeit érintette: Siófokon utakat és házakat öntött el a víz, Kercseligeten több ingatlan is lakhatatlanná vált, ahol úgy tudjuk, a katasztrófavédők csónakkal is mentettek.

– A megyében nem volt ritka a rövid alatt lehulló 30-60 mm-es csapadék. Nagyatádon az eső több részletben érkezett, így jobban képes volt hasznosulni, a maximális szélerősség körülbelül 40-50 km/h – mondta el Varjas Kornél, helyi meteorológus.

A környék mezőgazdasága számára életmentő volt az eső: nélküle a kukorica teljesen elszáradt volna, de így is jelentős terméscsökkenés várható.

Keddtől kezdve már nem kell további csapadékra számítani a héten. A korábbi kánikula egy ideig nem tér vissza, a hőmérséklet hétvégéig 30 fok alatt marad.

Megosztás