Mi lesz a postákkal, bankokkal és virágüzletekkel?

És még hosszan sorolhatnánk a listát. Csak az atádi virágárusok több száz ezer forintot bukhatnak, mivel már megrendelték a nőnapi virágokat, amiket most nem tudnak eladni.

Számos kérdést vetett fel a kormány mai bejelentése az új szigorításokról, melyek jövő hétfőtől lépnek életbe. Például a vendéglátóhelyek kiszállítással, elvitelre továbbra is működhetnek-e? Lehet-e majd piacozni? A miniszteri bejelentésen nem említették a postákat, a bankfiókokat és a dohányboltokat sem.

Az új intézkedések sokban hasonlítanak az első hullám idején, tavasszal bevezetett korlátozásokhoz, ám vélhetően most még szigorúbbak lesznek a rendelkezések. A HVG összegyűjtötte, hogy mely szolgáltatások képeztek kivételt tavaly a korlátozások alól:

  • az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele
  • az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés,
  • a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,
  • a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben történő vásárlás,
  • a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben történő vásárlás,
  • az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
  • a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,
  • a piacon, a helyi termelői piacon történő vásárlás,
  • a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
  • a benzinkút felkeresése,
  • a dohányboltban történő vásárlás,
  • a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,
  • a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,
  • a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,
  • a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,
  • a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,
  • az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,
  • a szülői jogok és kötelezettségek,
  • a hitéleti tevékenység.

Egyelőre nem tudni, hogy hétfőtől pontosan milyen feltételek mellett mely szolgáltatások működhetnek továbbra is, de szinte borítékolható, hogy nagyobb korlátozásokra kell számítani a tavaszihoz képest. Több szervezet azonnal észbe kapott, és a döntéshozókhoz fordult, hogy bizonyos speciális szolgáltatásokat vegyenek figyelembe a korlátozás bevezetésekor. Az Országos Kereskedelmi Szövetség például a miniszteri bejelentést követően kezdeményezte a munkaeszközöket kínáló boltok, a home office-hoz szükséges híradástechnikai üzletek, az állateledel-kereskedők, az otthoni karbantartáshoz szükséges barkácsboltok és a mezőgazdasági alapanyagokat kínáló egységek nyitva tartásának engedélyezését is. Az otthonról vásárlás és házhoz szállítás elvileg folytatódhat Vámos György főtitkár szerint.

Különösen nagy bajban vannak most a virágárusok, hiszen jövő héten van nőnap, és a virágokat már nagy mennyiségben megrendelték. Március 8-a a második legforgalmasabb nap a virágboltokban anyák napja után. A Rita Virág és Ajándékszalon üzletvezetője, Pappné Büki Rita szerint a nagyatádi virágárusok mind fel vannak háborodva.

Legszívesebben elsírnám magam. Éppen ma érkezett meg több száz rózsa és szegfű, amiket mind nőnapra rendeltünk – ez nekem egy 300 ezer forintos kiadás, ami most nagyon könnyen lehet, hogy nem fog megtérülni – mesélte az üzletvezető. – Nemrég körbetelefonáltam a többi virágosnál, nagyon mérgesek vagyunk, és kétségbe vagyunk esve. Jövő hétre nagyon sokan rendeltek koszorúkat is temetésekre, azokkal sem tudom, hogy mi lesz. És a legdühítőbb az egészben, hogy már megint a multik járnak jól, amik szerintem a legnagyobb fertőzésforrást jelentik, mert ott tömegek fordulnak meg, nálam meg jó, ha egy nap tíz vevő betéved. Ez egyszerűen nem igazságos, most igyekszünk azt kezdeményezni, hogy legalább hétfőn nyitva lehessünk. Bízom benne, hogy hétfőig el tudunk annyi virágot adni, hogy legalább a virágok ára megtérüljön.

Több virágárus vasárnap is tervez nyitva tartani, és a közösségi médián több üzlet hirdeti, hogy ugyanerre készül, így például a Schwinn Csepel kerékpárüzlet is.

Több ellenzéki párt szerint is az intézkedések ismét elhamarkodottak, megkésettek és nem veszik figyelembe a kisemberek, kisvállalkozók igényeit. A Jobbik azt közölte: adjanak azonnali 80 százalékos bértámogatást a bajba jutottaknak, emeljék meg az álláskeresési járadékot, és fejezzék be az egészségügyi dolgozók ellehetetlenítését, elüldözését. A Demokratikus Koalíció felhozta a kaszinók bezárásának kérdését (ezt egyébként nemrég megválaszolta a kormány: be fogják zárni), és a misék, istentiszteletek szüneteltetésének kérdését.  A Momentum az oltatások felpörgetését követeli, hiszen „most több mint 150 ezer vakcina áll a raktárakban – ha kell, alakítsák a futballstadionokat oltóponttá”. Hozzátették, hogy az Egészségügyi Szolgálati Jogviszonyt el kell törölni, és minden segítséget meg kell adni frontvonalban harcoló orvosoknak és szakápolóknak. Az LMP szerint a kormány felelős abban, hogy minden járványhullám során megkésett a szükséges intézkedésekkel. Konkrét javaslatként megfogalmazták, hogy a kormány adjon 100 százalékos táppénzt mindazoknak, akik a vírus miatt kényszerülnek otthon maradni.

Megosztás