Minden negyedik háziorvosi praxis betöltetlen Dél-Somogyban Szerző: Katona József | 2021-02-25 17:47:00 | Címkék: praxis, betöltetlen, dél-somogy, háziorvos, nagyatád

A térségben 12 háziorvosi szolgálat vár betöltésre, a lakosság negyede tartozik ezekhez. Persze, ők nem teljesen ellátatlanok: helyettesítéssel, heti pár napi rendeléssel igyekszik foglalkozni velük egy-egy doktor.

Dél-Somogyban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb (2021. február) adatai szerint az 49-ből 12 háziorvosi praxis betöltetlen. A mintegy 64 ezres lakosságból ez több mint 15 ezer 800 embert érint. A Barcsi járás helyzete a legsúlyosabb: a 12-ből 7 oda tartozik.

A Nagyatádi járásban 3 vegyes, egy felnőtt és egy gyerekorvosi szolgálatnak nincs gazdája. A legrégebb óta (9 éve) az egyik nagyatádi gyerekorvosi praxis betöltetlen. Kutason mindkét szolgálat ugyanakkor, 3,5 éve üresedett meg: összesen négy település lakóit kellene ellátniuk.

- Azt nem mondanám, hogy rendben mennek a dolgok, de a semminél nyilván sokkal jobb – összegezte a helyzetet Ütő Szabolcs polgármester. - A helyettesítő orvosok az ügyeleti idejükön kívül nagyon nehezen érhetőek el, érthető módon, így néha célszerűbb mentőt hívni. Évek óta nem sikerül állandó háziorvost idehozni a községbe.

Az egyik helyettesítő háziorvos Lábodról jár ki hetente négyszer. Nem meglepő módon éppen rendelési időben értük el, így egy perce volt számunkra.

- Ma reggel Lábodon kezdtem, most Kutason rendelek, azután pedig Rinyabesenyőn folytatom – foglalta össze röviden a napját dr. Csönde Sándor. - Mintegy 2,5-3 ezer ember tartozik ezekbe a körzetekbe.

A dél-somogyinál egyébként jobb az országos helyzet: ott „csak” minden 10. praxis betöltetlen. 2010 és 2019 között 438 fővel (7 százalékkal) csökkent a praktizáló háziorvosok száma idehaza – a háziorvosok körében ugyanis jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás – írja a hvg.hu.

Emiatt nőtt az egy háziorvosra jutó lakosok száma (2019-ben 1625 fő), ami 5 százalékkal több a 2010-es adatnál. Az üres praxisok helyettesítése miatt a helyettesített és az eredeti praxisban is romlik a betegek ellátása, mivel a háziorvos túlterheltsége növekszik.

 

Vissza az előző oldalra