Mintegy 80 covidos a Nagyatádi Kórházban

Harmadával nőtt egy hét alatt a kórház covid-osztályain ellátott betegek száma. A korábbi két haláleset óta egy újabb történt. Folyamatosan érdeklődnek a hozzátartozók telefonon, ez tovább terheli a szakdolgozókat.

Hivatalosan nem közölhet adatokat az intézmény – nem mellékesen ez európai nonszensz -, ezért értesüléseinket nem erősítette meg a kórház főigazgatója, de nem is cáfolta. Mint ismert, a miniszteri rendelet értelmében nov. 10-e óta, vagyis bő két hete lett covid-ellátó hely a Nagyatádi Kórház. Azóta 140 kórházi és további 25 intenzív ágyat kell fenntartania erre a célra.

A szűk keresztmetszetet nem is az ágyszám, hanem a dolgozói létszám jelenti, ahogy más hazai kórházakban is. Arról nincs információnk, hogy jelenleg hány hadrafogható orvos, asszisztens, ápoló és segédápoló látja el a munkáját az intézményben, mindenesetre folyamatosan növekszik rajtuk a nyomás. Ezt támasztják alá dr. Pósa István szavai is.

Igyekszünk a munkatársainkat pszichésen is támogatni, kidolgoztunk erre egy programot – mondta a főigazgató. – Ők megfeszített tempóban dolgoznak most, zárt térben, teljes védőfelszerelésben, anélkül még egymást is kerülniük kell, szóval, szükség van a lelki támogatásra. Szerencsére a szűrésük várakozáson felüli, jó eredményt hozott eddig, mindössze egy pozitív teszt lett. Nagyon féltünk tőle, hogy többen, akik egyébként tünetmentesek, kiesnek majd. Igaz, még nincs vége a szűréseknek, holnap zárulnak.

A Zalaegerszegre küldött szakdolgozóik a múlt héten visszatértek, bár úgy tudjuk, többen is fertőzöttek lettek közülük. A koronavírusos betegekre vonatkozó kérdésünkre csupán annyit mondott a főigazgató, hogy a megyei és az országos adatoknak megfelelően náluk is növekszik a létszám, de nem kirívóan, ahogy az intenzíven lévők száma sem. Megemlítette még, hogy jók a gyógyulási arányok, és minden erejüket a COVID-betegek ellátására összpontosítják. A pszichiátrián elterjedt fertőzésről annyit elárult, hogy középsúlyos formában átvészelték, senki sem került válságos állapotba, lassan lejár a gyógyulási idejük is, azaz sikerült lokalizálni a fertőzést. Mint ismert, ott 25 ápolt kapta el az egyik dolgozó által bevitt koronavírust.

Megtudtuk, egyre több adományt kapnak: helyi éttermek és sütödék pizzát, hamburgert, kürtős kalácsot juttatnak be az egészségügyi dolgozóknak. Akadt olyan gyógyultan távozó beteg is, aki pénzadományt ajánlott föl. Maga a kórház gyümölcsöket, müzli szeleteket és ásványvizet ad a munkatársaknak, jelezte a főigazgató, hozzátéve: mivel már a nagykereskedők sem tudnak korlátlanul beszállítani D- és C-vitamint, jó néven veszik, ha otthonról a hozzátartozók tudják ezekkel javítani a betegek erősítését.

Abban kérném még a segítségüket, hogy lehetőség szerint ritkábban telefonáljanak, mert a rengeteg hívás nagyon sok idejét leköti a szakdolgozóknak – mondta dr. Pósa István. – Gondoljunk bele, ahhoz, hogy hivatalosan tájékoztathassunk egy hozzátartozót, neki öt azonosító adatot is meg kell adnia, szóval egy-egy telefon sok kiesést jelent.

Egyebek között ebben is segítséget jelentenének az egyetemről érkező ápolói és orvostanhallgatók, akiket az ígéretek szerint várnak. A főigazgató arra hívta még fel a figyelmet, hogy a legveszélyesebbek a tünetmentes vírushordozók. Ezért fontos a távolságtartási és a maszkviselési szabályok betartása, ebben mindenkitől önmérsékletet kért. Mint ahogy türelmet és megértést kért amiatt is, ha a szakrendeléseken némi várakozásra lenne szükség. Azt mondta, szerencsére még nincs torlódás.

Országosan a második-harmadik legsúlyosabb nap volt a tegnapi: a legrissebb adatok szerint 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, miközben a vizsgáltak csaknem 20 százaléka lett pozitív. 115 covidos beteg hunyt el. Az országos tiszti főorvos szíves közlésének köszönhetően tegnapelőtt először tudhattuk meg, hány aktív fertőzött van Somogyban (2423). Tegnap 151-gyel nőtt az igazolt koronavírusos emberek száma a megyében.

Egyelőre nem szigorít a járványügyi intézkedéseken a kormány, de jövő héten felülvizsgálják a döntéseket. December 10. környékén dönthetnek arról, mire számíthatunk karácsonykor – ezt jelentette be ma Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Megosztás