Most először kaptak gyorsteszteket a háziorvosok

Nyolcvan darab tesztcsomagot kaptak a nagyatádi háziorvosok. Több mint egy éve kezdődött itthon a koronavírus-járvány, azóta most először van lehetőségük gyorstesztet végezni a rendelőben.

A 80 tesztcsomag mellé kesztyűket, 20 darab FFP2-es és 40 darab sima, orvosi maszkot is kaptak. Így most, ha valamelyik betegnél fölmerül a fertőzés gyanúja, el tudják végezni a gyorstesztet. Nem kell elküldeni a beteget a mentőállomásra, és ez sem kerül pénzébe se az orvosnak, se a páciensének.

Az oltások továbbra is döcögősen haladnak errefelé. Ma és holnap praxisonként 44 embert küldhetnek a kórházi oltópontra, ők Szputnyik vakcinát kapnak. Érkezett néhány Astra is, de azt többen nem kérték, mondván, az emberek elutasítják a bizonytalan hírek miatt.

Többségünk a kínai vakcinával történő oltás ismétlését végzi ezen a héten – mondta az egyik nagyatádi háziorvos. – Húsvét előtt, illetve az ünnepek alatt tudtunk 20 embernek Modernát, 12-nek pedig Pfizert beadni, továbbá egy-két, a pedagógusoktól megmaradt Pfizert.

Az előírás szerint a kismamákat kellene előre vennünk, de nincs se Moderna, se Pfizer. Az emberek viszont egyre türelmetlenebbek, követelőznek – panaszolta egy másik háziorvos.

Tapasztalataik szerint mérséklődött valamelyest a Covid-gyanús esetek száma, bár még mindig sok. Egyikük azt mondta, a tegnap tesztre küldöttek fele pozitív lett. Szerencsére a betegek tünetei is enyhültek, többségében kisebb lázzal járnak most, és inkább a gyengébb felső légúti tünetek jellemzőek.

Az operatív törzs ma azt állította: aki regisztrál az oltásra, hamarosan sorra kerül. 250 ezer adag Pfizer-BioNTech oltóanyag érkezett ma Magyarországra, tudatta a gyógyszerkereskedelmi cég. Ezzel a vállalat által hazánknak szállított vakcinadózisok mennyisége megközelíti az 1,7 millió adagot.

Országosan egyébként a járvány kezdete óta éppen ma jelentették a legtöbb áldozatot, 311-et. 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, a számuk lassan egy hete folyamatosan emelkedik.

Gyorstesztek és maszkok érkeztek a háziorvosok rendelőibe.
Gyorstesztek és maszkok érkeztek a háziorvosok rendelőibe.

 

Megosztás