Mozgósította az ellenzéki szavazókat az előválasztás Szerző: Katona József | 2021-10-14 13:33:00 | Címkék: ellenzék, fidesz, előválasztás, szavazás, nagyatád

Magas a résztvevők száma, csaknem a harmaduk új szavazó, a 2. fordulóban egyre több a fiatalabb. A Medián felmérése szerint javultak az ellenzéki összefogás esélyei. Nagyatádon mintegy 750-en szavaztak tegnap estig.

Ma délelőtt is sor állt a szavazási helyiség előtt, piacnap lévén lehet, hogy megdől a 2. fordulós részvételi rekord. A biztosok szerint vasárnap inkább idősebbek jöttek, azóta megjelentek a 40-esek és a még fiatalabbak, és már vidékről is szivárognak be az emberek. Sőt, az itt vendégeskedők közül több budapesti, kecskeméti vagy éppen szombathelyi lakos is szavazott már itt.

- Azért, hogy Orbánt elzavarjuk oda, ahová való. Csak stadionokat tud építeni, meg a haveroknak osztani a pénzt – indokolja részvételét az egyik hatvanas férfi. A többiek bólogatnak, megtoldják egy-két cifrább mondattal is. Az Orbán- és Fidesz-ellenességben egyetértés van, abban már megoszlanak a vélemények, hogy melyik miniszterelnök-jelöltben bíznak jobban.

- Szerintem a Dobrev kiegyensúlyozottabb, ő a nyugodt erő – így egy idősebb hölgy.

- Én a Márki-Zayban bízom, pont azért, mert nem pártokhoz kötődik, szerintem ő tudja sokkal inkább megszólítani a bizonytalanokat, de még akár a csalódott Fidesz-szavazókat is – mond ellent egy vidékről érkezett férfi.

Országosan összesen már 345 881 ember szavazott a két versenyben maradt miniszterelnök-jelöltre, Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre a második forduló vasárnapi kezdete óta. Tovább nőtt az új szavazók száma: a második fordulóban már több mint 94 ezer olyan ember voksolt, aki az elsőben még nem.

A Medián felmérése szerint az előválasztási kampány javított az ellenzéki összefogás esélyein, írta a hvg.hu: a listás voksokat tekintve a Fidesz–KDNP és az ellenzék fej-fej mellett áll, sőt ha a választani tudó biztos szavazók preferenciáit vizsgáljuk, már 4 százalékponttal az ellenzéki közös lista vezet. Az előválasztás aktivizáló hatását tükrözi, hogy az ellenzéknek jelenleg számottevően több a magát biztosnak mondó szavazója, mint a Fidesznek.

Egyébként igen élesek a települési különbségek: az ellenzéki-kormánypárti arány Budapesten 58:21, a nagyvárosokban 42:33, míg a községekben fölényesen, 46:26 arányban a Fidesz vezet.

Az elmúlt hetek folyamatai ugyancsak figyelemre méltóak. Szintén a Medián felmérése mutatta azt, hogy a Fidesz és az egyesült ellenzék mobilizációs versenyében egyedül Márki-Zay képes utóbbi javára billenteni a mérleget. (Ezután lépett vissza Karácsony Gergely.)

A helyzet kiélezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy most már a kormánypárti sajtó is beszállt a versenybe: egyértelműen azért szorítanak, hogy Dobrev legyen Orbán áprilisi ellenfele.

Az előválasztás második fordulójában szombaton lehet utoljára szavazni. A nagyatádi biztosok aznap rekord-részvételre számítanak, ők is többen lesznek, és kétszer annyi táblagéppel készülnek.

Fotók: Röhrig Dániel
Fotók: Röhrig Dániel - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

Vissza az előző oldalra