Műszaki segítséget nyújt és a helyreállítás előkészítését végzi a vízügy

Somogyban egyetlen éjszaka alatt három havi csapadékmennyiség zúdult le. A vízügy szombaton III. fokú vízkár-elhárítási készültséget rendelt el hat településen, köztük Nagyatádon.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság közleménye tegnap este érkezett szerkesztőségünkbe. Változtatás nélkül közöljük.

2020. július 24-én (pénteken) az éjjeli órákban kezdődő nagy mennyiségű csapadéktevékenység Nagyatád, Segesd, Böhönye, Nagybajom, Csurgó, Zákány, Berzence területét érintette.

Megdőlt Somogy megyében a csapadékrekord: egyetlen éjszaka alatt háromhavi eső zúdult le. (24 óra alatt 150 mm csapadék esett, s ezzel 10 éves rekord dőlt meg).

Július 25-én (szombaton) 14 órától III. fokú vízkár-elhárítási készültséget rendeltünk el az említett hat településen (Zákány, Berzence, Csurgó, Segesd, Böhönye, Nagyatád).

A Rinya-patakon Babócsán és Nagyatádon mértünk vízállást.

Nagyatádnál 344 cm volt a tetőzés 10 órakor, mely 86 cm-rel meghaladta az LNV-t, azaz a vízmércén található legmagasabb vízállást.

A nagyatádi vízmércén 2010. szeptember 20-án 258 cm volt az eddig mért legmagasabb vízállás, amely most megdőlt a 344 cm-es tetőzéssel.

11 órakor 340 cm volt a mért adat. 19 órakor 24 cm-es apadást mértünk, 320 cm-es vízszinttel.

Babócsán óránként 5 cm-es emelkedést mértünk. 10 órakor 142 cm volt a mért adat.

A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt leszakadt egy híd a 68-as számú főút Böhönye és Segesd közötti szakaszán. Ez a nagyatádi elkerülő út, a Rinya felett. Szerencsére senki nem sérült meg. Jelenleg is útlezárás van itt érvényben. Mezőgazdasági területek is víz alá kerültek.

2020. 07. 26-án (vasárnap) 8 órától Babócsán, a Rinya-patakon III. fokú helyi vízkár-elhárítási készültséget rendelt el a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Vasárnap 12.00 órakor 159 cm-es volt itt a vízállás, amely 10-cm-es emelkedés a reggel 8 órakor mért adatokhoz képest. A legnagyobb vízállás 300 cm. A Segesdi-Rinya az éjszaka folyamán 20 cm-t apadt.

Munkatársaink homokzsákokkal védték a veszélyeztetett házakat Babócsán.

Július 26-án (vasárnap) Nagyatád belterületén a Rinya árteréhez közeli városrészben, a Bartók Béla utca végét lezsákoltuk, és nyúlgátat építettünk, felkészülve arra, hogy ha tovább emelkedik a Rinya, ne öntse el a házakat. Több lakóház pincéjét zsákoltuk körbe. Káresemény nem történt. A helyreállítás napokig eltarthat.

A Babócsai Rinya jobb partjának közelében, a Penny Market mélyebben fekvő részénél a korábban elkezdett szivattyúzást folytattuk annak érdekében, hogy az áruház raktárát ne öntse el a víz.

A vasárnapi előrejelzések szerint a Babócsai-Rinyán – Babócsánál – a tetőzés július 27-én (hétfőn) a délutáni órákban várható, a jelenlegi ismereteink szerint az LNV (300 cm) körüli, esetleg meghaladó értékkel. A tetőzést az esetleges mederből történő kilépések, elöntések jelentősen módosíthatják. Megfigyelő-szolgálatunk óránkénti 4 cm-es emelkedést jelez a patakon.

Július 26-án (vasárnap) 20 órakor III. fokú helyi vízkár-készültséget rendeltünk el Péterhidára. Munkatársaink homokzsákokkal védtek be két veszélyeztetett lakóingatlant.

A védekezésben közfoglalkoztatottak bevonásával vettünk részt. 3500 homokzsákkal védekeztünk. A polgármestereknek minden védekezésben részt vevő településen segítséget nyújtottunk. Segesden és Nagyatádon mobilszivattyút biztosítottunk a belterületi árkokból való víz szivattyúzásához. 26-án vasárnap éjszakai figyelőszolgálattal voltunk jelen a gátakon, minden érintett helyszínen.

A nap folyamán a hidrológus kollégák több helyen mérték a tetőző vízállásokat és vízhozamokat. Somogy megyében a Babócsai-Rinya vízrendeszerén kívül a Marcali melletti Sári-csatornán és a Boronkai-vízfolyáson voltak LNV-t meghaladó vízállások. Nagyatádnál a tetőző vízhozam kb. 90 m3/s volt, mely 0,8%-os valószínűségű (125 éves visszatérésű.)

A védekezést a katasztrófavédelem fogja össze, s a településeken az önkormányzat védekezik. A vízügyi igazgatóság műszaki segítséget nyújt.

A védekezésbe geodékat is bevont az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mert a vízmércék 300 cm-ig mérnek-, s a 344 cm-es rekord tetőzésnél már nem volt mérhető adat. A tetőző vízszint rögzítésre került a geodéták segítségével.

A belvíz az érintett településeken nem jelentős-, azaz nem határozza meg a vízügyes tevékenységet. A vízügyi ágazatnak a villámárvizek jelensége kiemelt kérdése. A jövőben ezzel egyre inkább számolni kell.

Vasárnap a vízgyűjtőn nem volt csapadék. Jelenleg a Babócsai Rinya Nagyatád térségében erőteljesen apad, a tetőzés óta 58 cm-t. A nagyatádi vízmércén a tetőző vízállás 0,8 %-os valószínűségű volt (125 éves visszatérésű).

Az alsóbb babócsai szakaszon Bakháza – Rinyaújnép térségében az éjszaka több helyen kilépett a víz a mederből és a mélyebb területeket elöntötte. Ez az áradás tendenciáját a korábbi 4-6 cm/ óráról 1-2 cm-re redukálta. A reggeli óráktól ismét 5 – 6 cm az áradás óránkénti üteme.

Mindeddig a Babócsai Rinyán Nagyatádon és a Boronkai-patakon is LNV dőlt meg! A nagyatádi szelvényben a vízmérce víz alá került, a pontosítások után az érvényes tetőzés a 349 cm helyett 345 cm!

A meteorológiai előrejelzés szerint a következő 6 napban az igazgatóság területére 1 mm csapadék várható. Ez a vízgyűjtőkön az apadást segítő meteorológiai helyzet. Tartós eső a térségben nem ígérkezik.

A nagyatádi szakaszon az apadás továbbra is jelentős: óránként 3-4 cm.

2020. 07. 27-én, hétfőn 12 órától III. fokú vízminőség-védelmi készültséget rendelt el a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Babócsai Rinyán és a Segesdi Rinyán.

 

A babócsai szakaszon a mederből az ártérbe kilépett vízzel a helyi „öblözetek” Rinyaújnép térségében feltöltődtek, így az áradás újból intenzívebbé vált, 5-7 cm/óra.

A Babócsai Rinyán – Babócsánál – elhúzódó tetőzést jósoltak szakembereink, a vasárnapi előrejelzéshez képest. A felsőbb szakaszon, a mederből történt kiöntések miatt a tetőzés időpontja előreláthatóan hétfő délutánra tehető-, a jelenlegi ismereteink szerint az LNV-t (300 cm) meghaladó értékkel. A tetőzést a további esetleges mederből történő kiöntések, elöntések, víz visszavezetések jelentősen módosíthatják. Megfigyelő-szolgálatunk óránkénti 4 cm-es emelkedést jelez a patakon.

A 2020. július 27-én délelőtt 10 órakor mért adat: 259 cm. A folyó jelenleg is árad, 11.20 perckor 283 cm-es vízállást mértünk, 15 órakor 295 cm-es vízállás volt a patakon. 16 órakor 306 cm-es, 17 órakor 315 cm-es, míg 18 órakor 320 cm-es vízállást mértek a kollégák, mely meghaladja a legnagyobb vízállást (LNV), a 300 cm-t. A védekezés javában zajlik.

Megosztás