Nagyatád elűzte a telet!

Maskarába bújt alakok téltemető tánccal, zenével, énekkel, komédiázással és kiszebáb-égetéssel űzték el ma a telet. Húshagyó kedden véget ér a farsangi időszak, és holnap, azaz hamvazószerdán elkezdődik a nagyböjt.

Hagyományosan húshagyó kedden tartják Nagyatádon a kulturális központ csoportjai, civil egyesületek és ovisok részvételével a jelmezes farsangi felvonulást, ami ezúttal is a kulturális központ elől indult, és oda tért vissza. Eredetileg egyébként azért öltöztek jelmezbe az emberek, hogy elűzzék a halált, a rosszat, a sötétséget és a hideget. Ma az épület előtt elégették a kiszebábot, ami a babona szerint megszabadítja az embereket minden bajtól. Téltemető táncot és az óvodások farsangi műsorát láthatták a bámészkodók. A színházteremben Pletykás asszonyok címmel komédiát mutattak be az óvónők. Az est forralt borral fűszerezett zenés-táncos mulatsággal zárul az aulában.

Holnap már hamvazószerda, ami a nyugati kereszténységben a nagyböjt kezdőnapja (a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap). Ez a farsangi időszak utáni első nap. A nevét onnan kapta, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez később az egyházi szertartásnak is része lett.

 

Megosztás