Nagyatádi diáktehetségek a Mama befőttjében

Elkészült egy több mint 100 költeményt tartalmazó verseskötet Nagyatádra járó diákok tollából. Mama befőttje címmel mutatják be a kötetet, és ünnepélyes eredményhirdetést tartanak csütörtökön az Adyban.

Körülbelül háromnegyed éve álmodta meg a verseskötet ötletét Torma István. Ehhez aztán szakmai segítségre volt szüksége, olyan pedagógusokra, akik segítenek megvalósítani az elképzelését. Így jutott el az Árpád Fejedelem általános iskola tanítónőjéhez, Vojkovics Gyulánéhoz. Éva pedagógusi pályálya során több versmondóverseny szervezésében is részt vett, és rengeteg diákot felkészített ezekre. Éva felkereste a városi oktatási intézményeket és az Ady gimi irodalom tanárát, Hornyák Katalint, akik létrehoztak egy lelkes pedagógus csoportot. Ők és kollégái: Borsos Erika, Fodorné Nyilas Zsuzsanna, Maronics Melinda, Török-Kovács Péter és Vámosi Erzsébet elhivatott és lelkiismeretes munkájukkal jónéhány írnivágyó diákot szólítottak meg. Így a megálmodott kötetbe 108 vers és próza került bele. A tanulók két korcsoportban pályázhattak szerzeményükkel: egyik az általános iskolásoknak szólt, azaz a 10-14 éveseknek; a másik pedig az idősebb korosztályt szólította meg. Közülük 21 általános iskolás és 17 gimnazista és egyetemista olyan színvonalas verset írt, ami helyet érdemelt a Mama befőttje című kötetben is.

Nagy Lukácsot felkérte a tanítónő, hogy írjon verset, de nem jutott eszébe semmi. Sokáig törte a fejét, és leírta, hogy miért nem jut eszébe semmi. Ez volt a vers témája 5-6 versszakon keresztül – mesélte az Atádhírnek a pályázat vezetője, Vojkovics Éva.

A kiadványt nem mellesleg három adys diák illusztrálta.

Csütörtökön a Verselj velünk! című gálaműsor keretében díjakat vesznek át a legjobb szerzők. Az Ady Endre gimnázium aulája aznap remekművektől lesz hangos. A rendezvény után természetesen megvásárolható a kötet, és kérhetünk az alkotóktól egy dedikálást is.

 

 

 

 

 

 

Megosztás