Nagyatádi sikerek a montenegrói Orvosi Világjátékokon

Kiváló eredményekkel végzett a magyar küldöttség a június végén megrendezett Orvosi Világjátékokon. Cikkünkben a nagyatádi dr. Kiss Euridiké beszámolóját olvashatják a montenegrói sportélményeiről.

Az idei évben 2019.06.22-29. között a montenegrói Budva városa adott otthont a 40. alkalommal megrendezett Orvosi Világjátékoknak. 45 ország közel 1200 egészségügyi dolgozója 6 korosztályra bontva mérte össze felkészültségét 22 sportágban: atlétika, tollaslabda, strandröplabda, terepfutás, sakk, futball, súlyemelés, golf, judo, lövészet, úszás, agyaggalamb lövészet, asztali tenisz, félmaraton, tenisz, triatlon, kerékpár, röplabda, mountain bike, nyílt vízi úszás, vitorlázás és golf számokban lehetett indulni. Az elszántabbak több sportág versenyszámaiban is kipróbrálhatták magukat. A fizikai megmérettetéseken túl színvonalas sportorvosi szimpóziumon több szakmai előadást is meghallgathattak a résztvevők.

Az Orvosi Világjátékok rendezvényén részt vett a Nagyatádon az Év Sportolójának megválasztott dr. Kiss Euridiké is, aki az alábbi beszámolót írta a versenyről:

null

A magyar csapat – részben a Magyar Orvosok Sportegyesületének koordinálásával – évek óta sikeresen vesz részt a rendezvényen, amihez idén újoncként én is csatlakozhattam. A versenyre történő regisztráció során bármennyi versenyszám megjelölhető, a lényeg, hogy azok időben ne “üssék” egymást. Korábbi versenyúszóként és amatőr triatlonosként a választásom egyértelműen ezekre a számokra esett, de az utolsó pillanatban még a terepfutásra is bejelentkeztem, ami utólag a legjobb döntésnek bizonyult, bár a hegyre felfelé kaptatva nem egészen így éreztem…
Kihasználva a lehetőséget, hogy az idei évben egy gyönyörű, számunkra eddig ismeretlen tengerparti városban rendezték meg a versenyt, egy füst alatt a családi nyaralást is abszolváltuk.
A vasárnapi érkezést követően a megnyitó ünnepségen vehettünk részt, majd másnap megkezdődtek a küzdelmek.
Nekünk szerencsénk volt, mert az uszodát a szállástól egy 10 perces tengerparti séta választotta csak el, de például az atlétikai versenyek helyszínére minden nap csaknem egy órát utazni kellett, amihez szerencsére transzferjáratot is biztosítottak.
A nagyon jó hangulatú, családias triatlon versenyt szerdán délelőtt rendezték, a Balkán félsziget legnagyobb taváról, a montenegrói-albán határon fekvő Skadar tóról elnevezett Nemzeti Parkban, ahol is egy jéghideg kis csatornában kellett úszni (a rendezők szerint 23, szerintünk kb. 18-19 C fokos… Nagyon örültem, hogy csak 750 m-t kellett úszni benne, pláne neoprén nélkül), árnyas, kitűnő aszfalton bringázni és futni.

null

A sikeres célbaérést követően, az abszolút versenyt mindkettőnk részéről megnyerve, a triatlonos sporttárs, Szekeres Norbert doktorral úgy döntöttünk kissé félőrült módon, hogy bevállaljuk az aznap délutáni terepfutást is, amit persze teljesen más irányban, a Lovceni Nemzeti Park területén, 1200 m magasságban rendeztek meg. Vagyis: triatlon cucc autóba bepakol, Budvára vissza, tápanyagvisszatöltés=családi ebéd, triatlon cucc kipakol, terepfutó cucc bepakol, hegyre felautóz, ott – Karagics Judittal kiegészülve – a rajthoz 2 km-t felsétálni az erdőn keresztül, majd 8 km-t futni, kaptatni, egyensúlyozni a sziklás terepen. Egy ponton meg is álltam a tájat csodálni, és mit nekem időveszteség, le is fotóztam (igaz, egy 2. hely múlt ezen, de akkor is megérte!). 1400 méterről csodálatos kilátás nyílt a kotori öbölre, illetve szinte fél Monteregnóra. Kár lett volna kihagyni! Az esti partira már nem volt meg az erő és az akarat, 2 perc alatt dőlt álomba a csapat, Norbi és kedves férjem persze szívesen képviseltek rajta.
Miután a 4. versenynapon realizáltuk, hogy az aktuális éremtábla alapján nagyon szoros a 3-4. helyért vívott harc Magyarország és Olaszország között, ezért bevállaltuk az utolsó napon a 4×100-as, és a 4×200-as mix gyorsváltót is (férfi és női tagja lehet), a minél több érem reményében. Győztes orvoscsapatot sikerült összehoznunk – Módy Tóbiás, Szekeres Norbert (200-on Módy György), Mintál Tibor és jómagam -, így két aranyat is elhoztunk!

Az esti záróünnepségen derült ki, hogy Magyarország a 3. helyen végzett Németország, és mindössze egy arannyal lemaradva Franciaország mögött.
Összesen 38 arany, 32 ezüst és 18 bronzérmet szereztünk, amihez részemről 5 arany, 5 ezüst és egy bronzéremmel járultam hozzá.
Ezúton is szeretném megköszönni a Magyar Orvosi Kamara és Nagyatád Város Önkormányzata által nyújtott támogatást!

null

Résztvevők, egyben mindannyian éremszerzők is:

Atlétika:
Baunok Ágnes
Gőcze Katalin Réka
Jeremiás Attila
Karagics Judit
Kácser Krisztina
Kerner Gábor
Kosztelny Iván
László Zita
Palka Gergely Sándor
Patczai Balázs
Stefanovits Ágnes
Szekeres Norbert
Tóth Ildikó Katalin

Tollaslabda:
Veszprémi László

Súlyemelés:
Balogh Imre
Jeremiás Attila

Judo:
Palka Gergely Sándor

Lövészet:
Gartai Imre

Úszás:
Baunok Ágnes
Kiss Euridiké
László Zita
Mintál Tibor
Módy Tóbiás
Módy György
Patczai Balázs
Szekeres Norbert

Triatlon:
Kiss Euridiké
Szekeres Norbert

Terepfutás:
Karagics Judit
Kiss Euridiké
Szekeres Norbert

Kerékpár:
Balsai Tamás
Bikfalvi István
Gergely Szabolcs
György Zsolt

Mountain bike:
Vermes Csaba

Nyílt vízi úszás:
Módy Tóbiás

Félmaraton:
Karagics Judit

Futball:
magyar orvos válogatott

A Világjátékok kitűnő alkalmat kínálnak a nemzetközi találkozásra, jó hangulatú, olykor „vérre menő”versenyzésre, új ismeretségek, barátságok kötésére.

Megosztás