Nagyatádi víztározó: nem indokolt az azonnali beavatkozás a miniszter szerint

A kiemelt állami beruházás műszaki állapotára vonatkozóan soron kívüli helyszíni szemlét tartott az illetékes hatóság. Fotók és információk miatt kérdezte Ander képviselő, hogy teljesen biztonságos-e a víztározó.

Biztonságban vannak-e a nagyatádi polgárok? – ezzel a címmel tett fel írásbeli választ igénylő kérdést a belügyminiszternek Ander Balázs országgyűlési képviselő a nagyatádi víztározó ügyében.

Mint arról többször beszámoltunk, a Claessens Group egy 12 hektáros, 600 ezer köbméter kapacitású víztározó építésére kapott engedélyt több mint másfél éve. Az öntözést célzó beruházásról a cég akkor azt írta: másfél milliárd forintból valósul meg. A részben állami támogatásból készülő tározó építését kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány, ahhoz a különböző szakhatóságok hozzájárultak. Idén februárban a vízügyi hatóság azt írta kérdésünkre: ellenőrzésük során a kivitelezés alatt álló víztározónál az engedélyezési tervekben foglaltaktól eltérő állapotot tapasztaltak.

Továbbra is fontosnak tartom, hogy növekedjen hazánkban az öntözött területek aránya. Korábban is csupán azért tettem fel kérdéseket az ügyben, mert a helybeliek azzal kerestek meg, hogy aggódnak: a város fölött egy több méter magas vízoszlop fog tornyosulni, és remélik, hogy a gátját jobban építették meg, mint a 68-as főút töltését, amelyet a 2020 nyarán lezúdult villámárvíz könnyedén elmosott – mondta Ander Balázs. – Nemrég olyan fényképeket kaptam, amelyek miatt ismét kénytelen voltam az illetékes minisztériumhoz fordulni. Ezeken a tározó felső harmadánál egy vízszintes repedés látható. Mások pedig arról számoltak be, hogy a tározó elkerülő út felőli részén csapadékmentes időszakban is tócsák voltak megfigyelhetők. Ezért merült fel a kérdés, hogy rendesen szigetelt-e a tározó fala, és miért kellett felszedni a fóliaborítást egy helyen.

Így aztán a következő kérdéseket tette fel:

Kérdezem tehát miniszter urat, történt-e ezirányú szakhatósági vizsgálat? Ha igen, akkor milyen eredményre jutottak? Bátran s felelőssége teljes tudatában ki meri-e jelenteni, hogy a tározó teljesen biztonságos, továbbá a megépítése a vonatkozó szabályok maradéktalan betartásával történt? (Mivel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították, továbbá egy csomó közpénzt is beleraktak, feltételezem, hogy a gondos gazda ismérvének megfelelve, árgus szemmel figyelték a munkálatokat.)

Érezhetik-e tehát magukat biztonságban a nagyatádi polgárok, illetve a 68-as út elkerülő szakaszán közlekedők? Nem kell-e attól tartani, hogy átszakad a fal, és elmos minden útjába kerülőt?

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár az alábbi választ küldte írásban.

Fotó forrása: Ander Balázs
Fotó forrása: Ander Balázs

 

Megosztás