Nagyatádon is gyűjtik a búzát a Magyarok Kenyeréhez

Idén már nem csak Somogyszobon, hanem Nagyatádon is várják az őstermelők felajánlását a Magyarok Kenyerének megsütéséhez. A környékről átlagosan 20 mázsa gabonát sikerül évente összegyűjteni.

9. éve válik szokássá, hogy augusztus 20-án Pécsett megsütik az ország kenyerét: azt a veknit, melynek lisztjét az ország összes régiójából, de még a határon túli területekről is összegyűjtött búzából őrlik. Ezt a rendezvényt ma már úgy ismerjük, mint a Magyarok Kenyerének ünnepét, melyben a magyar összetartozás, és a nemzeti egység jelenik meg. Egyben fontos karitatív program is, hiszen szervezők a magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatják, nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is. A búza a magyar őstermelők felajánlásából származik, ennek egy részét liszt, másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

A program első szakaszában az egyes megyékben meghirdetik a gyűjtőpontokat. Az elmúlt években a hozzánk legközelebb eső ilyen hely a somogyszobi erdei iskola volt, ahol a környék 10-12 őstermelője vitte minden évben a búzát. A Mocz és Társa Magánerdészet Kft. által üzemeltett gyűjtőpontra ebben az évben is várják a felajánlásokat. Az adakozók között van Mocz András és fia, Mocz Boldizsár egyéni vállalkozók, akik az idei gyűjtéshez fejenként 2-2 mázsával járulnak hozzá. Andrástól tudjuk, hogy a korábbi évek tapasztalatai szerint minden évben 20-25 mázsa gyűlt össze a helyi termelők jótékonykodása nyomán. Az erdei iskolai gyűjtőhelyen hagyományosan egy nap szoktak kisebb ünnep keretén belül megjelenni a lelkes adakozók: erre idén július 26-án fognak sort keríteni. 

Idén Nagyatádon is kialakítottak egy búzagyűjtőpontot: a megtiszteltető feladattal a Rózsa Mezőgazdasági Kft.-t bízták meg, amely a taranyi úti ipartelepen található meg a Büttner & Co. telephelye mögött. A cég vezetője őstermelőként saját maga is hozzájárul a programhoz: Rózsa János és fia, Péter fejenként 50 kg búzát adnak a Magyarok Kenyeréhez. Augusztus elsejéig várják a felajánlásokat ezen a két gyűjtőponton.

Utána hogyan tovább? A megyében összegyűjtött búza összeöntésére augusztus 17-én fog sor kerülni ünnepélyes keretek között Igalban. Ide szállítják a megye szerte az felajánlott gabonát, amelyet ünnepélyesen nemzeti szalaggal díszített zsákokba öntenek össze. Ennek egy része Barcsra kerül őrlésre, melyből készül az adományozásra szánt liszt. A többit pedig Pécsre juttatják el, hogy megsüssék belőle augusztus 20-án a Magyarok Kenyerét.

Megosztás