Nagyatádon sokkal többet ér egy szavazat, mint máshol

A Somogy 2-es ugyanis a 4. leggyérebben lakott választókerület az országban. Még két másik somogyi van a 10 legtöbb szavazatot érő körzetben. Ma hivatalosan is elkezdődött a parlamenti választás kampányidőszaka.

Ötven nap múlva Magyarország eldönti, hogy előre megy-e, vagy mindannyiunké lesz. Ma elkezdődött az aláírások gyűjtése, életbe léptek az április 3-ai országgyűlési képviselő-választás kampányára vonatkozó szabályok. A választópolgárok két hétig ajánlhatnak egyéni választókerületi képviselőjelölteket a parlamenti választásra. A kampányra vonatkozó minden tudnivaló megtalálható itt.

A választásokkal kapcsolatos érdekesség, hogy egy Nagyatádon (vagy éppen Barcson, Segesden, Háromfán) leadott szavazat legalább másfélszer többet ér, mint az ország legnagyobb népsűrűségű kerületeiben. A hazai választás aránytalanságaira a 444.hu cikke mutat rá. Elvileg minden magyar szavazó voksa ugyanannyit kellene, hogy érjen, csakhogy az aránytalanul kialakított választókerületek miatt ez egyáltalán nem így van. Így fordulhat elő, hogy a Somogy 2-esben élők voksa sokkal többet ér az átlagosnál. A Nagyatádot is magában foglaló választókerület a 4. leggyérebben lakott az országban, a Somogy 1-es (Kaposvár) a 8., a Somogy 3-as (Marcali) pedig a 9.

Aránytalanul magas és alacsony választói létszámmal bíró választókerületek

A 10 legnépesebb és a 10 leggyérebb választókerület a központi választói névjegyzék aktuális adatai alapján.

Grafika: 444.hu

Egyébként 2010. előtt még ennél nagyobb aránytalanságok is előfordultak, amivel akkor a kisgazdák, 2010. óra pedig a Fidesz járt jól, hiszen ők erősek a gyérebben lakott vidéki területeken – mutat rá a Válaszonline. Nem lesz ez másként idén áprilisban sem, hiszen az ellenzéki szavazók tipikusan nagyvárosokban vagy a nagyvárosok körüli, népesebb választókerületekben élnek és szavaznak.

Megosztás