Nagyatádon továbbra sincs egyetlen koronavírusos sem

Mindeddig nem találtak a városban a nagy rettegést kiváltó vírussal fertőzött embert, és a térség egészségügyi központjában sem betegedett meg senki. A Nagyatádi Kórházban egyébként 176 ágy áll készenlétben egy hónapja.

Ezt dr. Pósa István mondta a Nagyatádi VTV műsorában. A főigazgató ismertette: szerencsére a 356 ágyuk felét nem kellett felkészíteniük a vírusos betegek fogadására, mert voltak tartalékaik. Reaktiválták az egykori szülészet-nőgyógyászati osztályt, a műtőt és a régi intenzív osztályt, felszabadítottak továbbá több nappali kórházi ágyat a pszichiátrián. Így mintegy 50 ágy eleve rendelkezésre állt.

A krónikus osztályokról a betegek alig 30 százalékát kellett otthonukba bocsátani, természetesen a családdal egyeztetve, a pszichiátriai osztályokon pedig ez az arány a 20 százalékot sem érte el – válaszolta a kérdésre dr. Pósa István. – Így azt mondhatom, nálunk nem okozott komoly sérelmeket az intézkedés.

Amint azt az országos tisztifőorvos bejelentette: hétfőtől újabb egészségügyi ellátásokat vezetnek vissza. Ismét elvégezhetők lesznek a tervezhető műtéti beavatkozások, és újraindíthatók az úgynevezett nem népegészségügyi szűrővizsgálatok, így a foglalkozás-egészségügyi, alkalmassági vizsgálatok és az alkalomszerű szűrések, valamint a krónikus és kúraszerű ellátások. A korábban a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak egyharmada felszabadítható lesz.

Jelenleg is mintegy 190 beteg fekszik a kórház különböző osztályain, hangsúlyozta dr. Pósa István főigazgató. A járóbeteg-forgalom pedig már elérte a korábbi felét: naponta átlagosan 130 beteg jelenik meg a kórházban. Néhány szakrendelés ugyan még nem indult el, pl. a fül-orr-gége, de a legtöbb igen. Telefonos bejelentkezés után előjegyzés alapján fogadják a betegeket.

Tesztvizsgálatot is tudunk végezni a magas kockázatú ellátások előtt, egyelőre 4-5 beteget szűrünk naponta – ismertette a kórházvezető. – Az eredményt 24 órán belül látjuk, az érvényessége pedig 48 óráig tart, tehát addig el kell végeznünk az ellátást.

Az egynapos sebészeti ellátást várhatóan a jövő héten tudja elkezdeni a kórház szintén előjegyzés szerint. Hétfői napokra a traumatológia és ortopédiai beavatkozásokat ütemezik, keddre a sürgősségi ellátásokat, szerda-csütörtök- pénteken lesznek a további egynapos fekvőbeteg-ellátások, ill. járóbeteg-ellátásban a gasztroenterológia, a tüdőgyógyászat, fül-orr-gégészet, vagyis a magas kockázatú rendelések.

 

Megosztás