Nagyon magas a pollenkoncentráció a térségben

Az atádi orvosok egyelőre nem tapasztalnak az allergia miatt megnövekedett betegforgalmat, ám a pollenkoncentráció Dél-Somogyban délutánonként nagyon magas, II. riasztási fokozatba lép a következő időszakban.

A parlagfű pollenkoncentrációja általában augusztus végén, szeptember elején tetőzik, a pollenszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben. Az ÁNTSZ előrejelzése szerint a napokban a parlagfű pollensűrűsége nagyon magas fokozatba lép a térségünkben, ami nem csak a parlagfűre érzékeny betegeket érinti, hanem minden pollenallergiást. Ráadásul az érkező hidegfront miatt feltámadó szélben az allergiás tünetek rohamszerű felerősödésére kell készülni.

Az allergiával kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük dr. Mózes Imrét, a Nagyatádi Tüdőgondozó főorvosát:

– 9 éve dolgozom itt, a tapasztalataim szerint nem jelentkezik nálunk több allergiás, nem nő a számuk. Mondhatni, átvizsgáltuk a területet, vagyis akiknek ilyen tüneteik voltak, azokat már megvizsgáltuk, kezeljük őket. A legtöbben egyébként a tavaszi fák virágporaira, a nyírére, a mogyoróéra allergiásak, valamint ebben az időszakban nagyon sok a parlagfű-allergiás.

Sajnos az allergia nem válogat. Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt előfordulhat, óvodáskorban, de akár 40 évesen is jelentkezhetnek az első tünetek. 

– Egyelőre a gyerekeknél még nem indult be az allergiaszezon, nem jelentkeznek nálam ilyen tünetekkel – mondta Dr. Cakó Judit nagyatádi gyerekorvos.

Pollenallergia esetén az allergén a levegőben található, az allergiás reakciók a szemen, az orrban és a tüdőben jelentkeznek.

Dr. Horváth Tünde nagyatádi háziorvos sem tapasztalt különösebb növekedést az allergiások számát illetően, ám elmondta, hogy sok krónikus allergiást kezel, akik tüneteikkel már nem fordulnak orvoshoz, csak a jól bevált, évek óta alkalmazott gyógyszereket íratják fel. Kitért arra is, hogy Somogyban sok az erdő, sok a parlagterület, ezért eleve magasabb a pollenkoncentráció, ami jobban megterheli az allergiában szenvedők szervezetét.

A NÉBIH készített egy parlagfű bejelentő rendszert, amit bárki használhat, így a hatóságok az általuk nem felderített parlagfüves területeken is tudnak intézkedni, ezzel is segítve az allergiások életét.

Magyarország pollentérképe - idokep.hu
Magyarország pollentérképe – idokep.hu

(Címlapkép: depositphotos.com)

Megosztás