Nincs orvos, kevesebb körzetet terveznek

Két háziorvosi körzetben már eddig is helyettesítő doktor látta el a feladatokat Nagyatádon, a jövő évtől ehhez jön egy harmadik. Mivel állandó orvos továbbra sem várható, átrendeznék az ellátási területet.

A törvény szerint egyelőre az önkormányzatok feladata, hogy ellássák a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a fogorvosi és a védőnői feladatokat. Nagyatádon jelenleg öt körzetben ún. praxisjogosult (állandó orvos), az 1-es és a 3-as körzetben pedig helyettesítő háziorvos látja el a feladatokat a város, Ötvöskónyi 14 év feletti lakossága, valamint Bolhás lakossága számára.

A jövő évtől kezdve a 4-esben sem lesz már állandó háziorvos, fél évig még dr. Kocsis Arnold Szabolcs helyettesítőként ellátja ott a teendőket. A 3-as számúban pedig dr. Vadászi Helga vállalta egy évre a feladatot.

Mivel a helyettesített körzetekbe továbbra sem várható háziorvos – az egész országban egyre nehezebben biztosítható az alapellátás -, az önkormányzat megvizsgálta az ellátás eggyel kevesebb körzetbe való átrendezésének lehetőségét. A legutóbbi testületi ülésen megtárgyalták a képviselők az erről szóló előterjesztést. Eszerint a hatályos jogszabályok alapján hét helyett hat háziorvosi körzetbe is beosztható az ellátotti létszám. A képviselők elfogadták ezt a módosítást, a tervezetet elküldik véleményezésre az érintett háziorvosoknak és az Országos Kórházi Főigazgatóságnak.

Ezek figyelembe vételével terjesztik majd ismét a képviselők elé, legkésőbb a márciusi ülésre. A tervek szerint az alábbiaknak megfelelően alakulnának az új háziorvosi körzetek Nagyatádon.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás