Országos 9. lett az Ady gimnázium diákja

Egészségügyi ismeretekből Béres Barbara képviselte Somogyot az országos döntőben, és sikerült a TOP 10-ben végeznie. Ezért 100 többletpontot kap a továbbtanulásához. Barbara kisgyerekekkel szeretne majd foglalkozni.

A szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének (ÁSZÉV) idei végeredményeit nemrég hirdette ki a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal. Ekkor derült ki, hogy az Ady végzős diákja egyike annak a három somogyi középiskolásnak, akiknek sikerült a maguk szakterületén az ország legjobbjai közé kerülniük.

A verseny első fordulóját Nagyatádon teljesítette Barbara, innen már csak ő jutott tovább. Az országos megmérettetése Kaposváron volt, Somogyból egyedül ő képviselte az egészségügyi szakmát.

Olyan volt, mint egy próbaérettségi, 3 óránk volt a különböző írásbeli feladatok megoldására. A szóbeli része idén elmaradt a pandémia miatt – idézte fel a versenyt a 18 éves lábodi diák. – Valójában sokkal nehezebbre számítottam. Sok eldöntendő kérdést szerepelt a lapokon, azonkívül kaptunk kérdéseket például a vércsoportokról, fel kellett sorolni a szülés utáni csecsemőellátás teendőit, vagy leírni magyarul és latinul az arc csontjainak neveit.

A családján és a barátain kívül az iskolájában is büszkék Barbarára.

Nagy öröm, ha ilyen kiváló eredményt ér el valamelyik tanulónk – mondta Szakács Ibolya, a technikum és gimnázium szakmai igazgatóhelyettese. – Legutóbb, tavaly Kovács Ádám 92%-ot teljesített az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen gépgyártás-technológiai technikus szakmában. Előző évben pedig ugyancsak ő lett országos 3. gépészeti ismeretekből.

Az ÁSZÉV első 10 helyezettje 100 felsőoktatási felvételi többletpontot szerez. Így Barbara is, aki azt mondja, Kaposváron vagy Pécsen tanulna tovább, és védőnő szeretne lenni, mindenképpen kisgyerekekkel és csecsemőkkel szeretne foglalkozni. Nyári gyakorlatát a kaposvári kórház csecsemőosztályán végezte, onnan az elköteleződése.

Béres Barbara, 12/C, Ady technikum és gimnázium, Nagyatád
Béres Barbara, 12/C, Ady technikum és gimnázium, Nagyatád

 

Megosztás