Patrik Izlandról

Két hónapja él az északi szigeten, már kb. egymillió forintot összegyűjtött. Egy vállalkozásnál pincér, pizzafutár és autómosó. Itthon agármérnökként dolgozott az atádi fiatalember.

Fuisz Patrik tavaly októberben repült el Izlandra (4,5 órás út), miután felmondott a munkahelyén, egy nagy somogyi gazdaságban. Újdonságot szeretett volna, úgy gondolta, inkább 26 évesen van ennek ideje, mint később. A Facebookon talált egy izlandi magyarok nevű csoportot, így tájékozódott. Azt mondja, egyszerű volt az ügyintézés, online kitöltött egy doksit – hol fog dolgozni, hol lesz a lakhelye stb. – aztán személyesen bement az ottani rendőrségre, és egy hét múlva küldték elektronikusan az izlandi okmányát, amivel már dolgozhatott is.

Izlandon mindenki talál munkát, ha tényleg akar, és ha tud angolul. Az a második nyelvük, majdnem mindenki beszéli, így könnyű a kommunikáció. Egy vállalkozónál dolgozom, akinek van egy pizzériája és egy autómosója. Így aztán néha pincér vagyok, néha pizzafutár, máskor meg autót mosok. Az első hónap kemény volt, csak két szabadnapom akadt, a második már lazább lett. Így egy hónap alatt kerestem annyit, amennyit otthon agrármérnökként 5 havi munkával. Az első két hónapban egymillió forintot sikerült félretennem. Igaz, több munkanappal, és ételre is keveset kellett költenem, azt többnyire megkaptam a pizzériában.

Patrik azt mondja, kint drága az élet, de a fizetések is magasabbak. A legtöbbet élelmiszerre és lakhatásra kell költeni, és a vendéglátóhelyek is sokba kerülnek.

Izlandon a minimálbér 1.750 korona óránként, azaz kb. 4.400 forint. (Itthon most emelték meg jelentősen, 1.150 forintra – a szerk. megjegyzése.) Sört nem iszom, mert a boltban ezer forint egy dobozzal, a kocsmában pedig 2,5-3 ezer. Egy hónapra 70 ezer koronát fizetek az albérletért, de a rezsi nagyon olcsó, nem is kérnek érte külön pénzt, mert sok a geotermikus erőmű, így olcsó a fűtés és a meleg víz.

Patrik a sziget déli részén lakik, a 2010-ben kitört Eyjafjallajökull vulkán mellett. Arrafelé melegíti a partokat a Golf-áramlat, de nagyon változékony az idő. Egyik napról a másikra változik mínusz 8 fokról plusz 4-re.

Azt volt nehéz megszoknom, hogy a reggel 8 órai munkakezdés után még három órán át sötét van, és délután 4-kor már le is megy a nap decemberben. Nyáron viszont csupán egy-két órán át nincs világos. Egyébként a szezon áprilistól szeptemberig tart, de még télen is sok a külföldi. Már többször volt lehetőségem kirándulni, egyelőre kb. 50 km-es körzetben, de ezt bővíteni fogom, veszek egy autót, a szüleim és a barátaim is kijönnek látogatóba, van mit megcsodálni itt.

Úgy tervezi, nyárig marad, mert van még egy-két szemeszter a mesterképzéséből. Keszthelyen tanul növényorvosnak.

Az „Atádiak a nagyvilágban” cikksorozatunk első írása ez. Terveink szerint olyan nagyatádi és környékbeli emberek történetét mutatjuk be, akik hosszabb-rövidebb időre külhonban próbáltak szerencsét a közelmúltban, ill. jelenleg is. Így aztán várjuk a jelentkezésüket, hogy megoszthassuk a tapasztalataikat  (info@atadhir.hu).

Sokan lehetnek, amit az is mutat, hogy az Atádhír olvasóinak a 10 százaléka külföldről látogatott az oldalunkra 2021-ben. A legtöbben az USA-ból (3,7%, ami 14 ezernél is több felhasználót jelent), Németországból (1,4%), Ausztriából (1,3%), valamint az Egyesült Királyságból és Írországból (0,9%). Valamennyi földrészről, összesen 45 országból.

 

Megosztás