Péntekig az év eddigi legnagyobb esőzése várható Szerző: Katona József | 2022-06-08 10:25:00 | Címkék: idŐjÁrÁs, felhőszakadás, csapadék, eső, nagyatád

Ma eddig kb. 13 mm hullott Nagyatád környékén, és nem tudni, még mennyi fog. Holnapra ugyancsak 25 mm fölötti csapadékot jelez a meteorológia, de kis távolságokon belül is nagy különbség lehet.

Az egyik települést elmoshatja a felhőszakadás, a néhány kilométerrel távolabb fekvő megúszhatja kevés esővel. Ilyen most a helyzet, gyakorlatilag lehetetlen annál pontosabb előrejelzést adni, mint hogy zivatarok lesznek.

- Ma délelőtt kb. fél 10-ig 47 mm esett Észak-Somogyban, Nagyatádon 13 mm. Holnap és pénteken is rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat lokálisan, ott, ahova éppen betalál a zivatar - jellemezte a helyzetet Varjas Kornél, a Metnet előrejelzője.

Mától péntekig akár 40-60 mm csapadék is a nyakunkba zúdulhat, ami egy teljes június havi átlagnak felel meg. A június továbbra is változékonynak ígérkezik hőhullámokkal és „özönvízszerű” csapadékot hozó viharokkal.

Egyébként pedig készüljünk egy forró, száraz nyárra - hívta fel a figyelmet Ürge-Vorsatz Diána. A magyar fizikus, klímakutató, a Közép-Európai Egyetem professzora azt írta közösségi oldalán: az egész nyári átlag akár 2 fokkal is a szokásos felett lehet, a csapadék pedig különösen Közép-Európa felett csökken.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Vissza az előző oldalra