2020. Július 15, Szerda
Henrik, Roland napja

Pezsgő forgalom volt a piac újranyitásán Szerző: Herr Dávid | 2020-05-12 18:25:32 | Címkék: vÁsÁr, csarnok, piac, nagyatád

Bár maszkban és gumikesztyűben, de visszatértek az eladók – igaz, még nem mindegyik. A nagy lomizók már türelmetlenül várták a szombati újranyitást. A palánta szezon miatt most különösen nagy volt a forgalom.

Utánajártunk, hogyan zajlott két hónap kihagyás után az első piaci nap a vásártéren. Mint arról korábban beszámoltunk, a korlátozások enyhítésével a városok polgármesterei engedélyezhetik a piacozást bizonyos feltételek mellett. Nagyatádon a vásárcsarnok már korábban is nyitva állt, itt is kötelező volt a szájmaszk viselése, és érvényes volt az idősekre vonatkozó védősáv. Ezt most nemrég 8:30 és 10:00 közöttre módosították, ekkor a 65 évnél fiatalabbak nem látogathatják a piacot. Ennek a szabálynak a betartását a piacfelügyelők végezték a csarnok bejáratánál. Az épületen kívül nem kötelező a szájmaszk viselése, de erősen ajánlott. 

Az idősek csak másfél órában látogathatják a vásárt
Az idősek csak másfél órában látogathatják a vásárt - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

A virág- és palánta szezon miatt sok korábbi eladó visszatért dughagymákat és magról nevelt, kiültetésre szánt növényeket árulni. Néhány placc azonban így is üres maradt.

Ezt a pár métert többnyire idős nénik szokták bérelni, ők kis dughagymát meg tojást szoktak itt árulni. Gondolom a járvány miatt ők most otthon maradtak, mert veszélyeztetettek – mondta az egyik piacos hölgy.

A piac nyitvatartása az idősek védősávját leszámítva nem változott: ugyanúgy reggel 6 órától délután 2 óráig lehet felállítani a standokat. A csütörtöki vásárnap is megmarad. A bolhapiac kincseit kutató lomizók már nagyon várták az újranyitást. Az egyik gyakori piaclátogató, B. Beáta szerint ez az eladóknak nagy kiesés volt az elmúlt két hónap.

Sok a virág a piac kínálatában az ültetési szezon miatt
Sok a virág a piac kínálatában az ültetési szezon miatt - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Egy ismerősöm használt ruhákat árult, ő azt mondta sok ember volt most a piacon, de keveset vásároltak tőle. Ami érthető, mert az áru nem volt új, mert eddig nem tudtak kijutni friss cuccért. Én is alig találtam valamit. A héten tudnak kimenni először majd Németországba, úgy tudom. Ha megnyílnak a határok, és tudnak rendszeresen hozni árut, akkor lesz majd újra igazi forgalmuk. Ennek ellenére, az ilyen megszállott lomizók, mint én, mind ott fötörtünk - mondta Beáta.

Más eladók úgy vélték, a körülményekhez képest elégséges volt a forgalom és a vásárlás is. Igaz, az elmondások szerint nem volt akkora nyüzsgés a piacon, mint ahogy az a szombati napon általában megszokott, inkább egy mozgalmas csütörtöki vásárhoz volt hasonló.

Fotók: Röhrig Dániel

Vissza az előző oldalra