Pezsgő forgalom volt a piac újranyitásán

Bár maszkban és gumikesztyűben, de visszatértek az eladók – igaz, még nem mindegyik. A nagy lomizók már türelmetlenül várták a szombati újranyitást. A palánta szezon miatt most különösen nagy volt a forgalom.

Utánajártunk, hogyan zajlott két hónap kihagyás után az első piaci nap a vásártéren. Mint arról korábban beszámoltunk, a korlátozások enyhítésével a városok polgármesterei engedélyezhetik a piacozást bizonyos feltételek mellett. Nagyatádon a vásárcsarnok már korábban is nyitva állt, itt is kötelező volt a szájmaszk viselése, és érvényes volt az idősekre vonatkozó védősáv. Ezt most nemrég 8:30 és 10:00 közöttre módosították, ekkor a 65 évnél fiatalabbak nem látogathatják a piacot. Ennek a szabálynak a betartását a piacfelügyelők végezték a csarnok bejáratánál. Az épületen kívül nem kötelező a szájmaszk viselése, de erősen ajánlott. 

Az idősek csak másfél órában látogathatják a vásárt
Az idősek csak másfél órában látogathatják a vásárt

A virág- és palánta szezon miatt sok korábbi eladó visszatért dughagymákat és magról nevelt, kiültetésre szánt növényeket árulni. Néhány placc azonban így is üres maradt.

Ezt a pár métert többnyire idős nénik szokták bérelni, ők kis dughagymát meg tojást szoktak itt árulni. Gondolom a járvány miatt ők most otthon maradtak, mert veszélyeztetettek – mondta az egyik piacos hölgy.

A piac nyitvatartása az idősek védősávját leszámítva nem változott: ugyanúgy reggel 6 órától délután 2 óráig lehet felállítani a standokat. A csütörtöki vásárnap is megmarad. A bolhapiac kincseit kutató lomizók már nagyon várták az újranyitást. Az egyik gyakori piaclátogató, B. Beáta szerint ez az eladóknak nagy kiesés volt az elmúlt két hónap.

Egy ismerősöm használt ruhákat árult, ő azt mondta sok ember volt most a piacon, de keveset vásároltak tőle. Ami érthető, mert az áru nem volt új, mert eddig nem tudtak kijutni friss cuccért. Én is alig találtam valamit. A héten tudnak kimenni először majd Németországba, úgy tudom. Ha megnyílnak a határok, és tudnak rendszeresen hozni árut, akkor lesz majd újra igazi forgalmuk. Ennek ellenére, az ilyen megszállott lomizók, mint én, mind ott fötörtünk – mondta Beáta.

Más eladók úgy vélték, a körülményekhez képest elégséges volt a forgalom és a vásárlás is. Igaz, az elmondások szerint nem volt akkora nyüzsgés a piacon, mint ahogy az a szombati napon általában megszokott, inkább egy mozgalmas csütörtöki vásárhoz volt hasonló.

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás