Régóta gyűlt a szemét a tegnapi tűzeset helyszínén – videóval!

A szomszédok több ízben panaszkodtak már a rendszeres égetés és a rendezetlen, hulladékkal felhalmozott udvar ellen. Az ingatlan tulajdonosa sajnálja a történteket, az Atádhírnek elismerte, hogy kényszeres gyűjtögető.

Mint ahogy arról tegnap este is beszámoltunk, tűzesethez riasztották a katasztrófavédőket Nagyatádon. A Kolozsvári és a Rózsa utca sarkán álló családi ház udvarában lévő fás kamra gyulladt ki és égett le. Ráadásul hozzávetőlegesen mintegy 70 köbméter egyéb éghető lomhulladék is felhalmozódott a melléképület körül, a tűz erre is átterjedt, és szitén leégett a ház előszobája. A tűz már a szomszédos lakóházakat is veszélyeztette. Az egyik utcában lakó fiatal videón is megörökítette a lángokat.

Ezeket a fotókat pedig a katasztrófavédelem munkatársai készítették munka közben.

A tűzoltókat a szemközti szomszédok, a Tóth házaspár értesítette. Tóth Sándorné először azt hitte, valaki tűzijátékot gyújtott meg.

Fél 10 körül hallottam a pattogást. Kijöttem az udvarra körbenézni, de nem volt sehol tűzijáték. – mesélte Manyi néni. – Visszamentem, erre egy hatalmas durranás ijesztett meg: kijöttem, akkora már akkora lángok csaptak fel, mint a szomszéd háza. Begyulladtak az udvaron lévő gyümölcsfák, meg az a sok szemét, ami amit felhalmozott.

A tűzoltókat férje, Sándor értesítette. A tűz akkora erővel tombolt, hogy félő volt: a kicsapó szikrák további tüzeket szítanak.

Féltünk, hogy valami a mi udvarunkban is begyullad, mert olyan messzire szálltak a szikra meg a pernye, azt hittem lángra kap a ház előtti diófa – mondta Sándor. – Állandóan gyűjtögeti a szemetet, rendszeresen éget is. Egyszer már megbüntették, mert volt olyan, hogy papírdobozokból nagy máglyát rakott és meggyújtotta, az is több méteres lánggal égett.

A házaspár hozzátette: nem egyszer panaszkodtak már a szomszédjuk miatt, ugyanis a férfi hulladékhegyet halmozott fel az udvarán.

Annyi levelet írtam hivatalos helyre, kértem, hogy jöjjenek ki. Nem egyszer láttam, hogy patkányok szaladgálnak az udvarban. Rendszeresen tüzelt, azt a sok szemetet, amit összegyűjtött, mindig elégette. Nem tudjuk, miért csinálja.

Közvetlenül a tűzeset mellett élő szomszéd már épp lefekvéshez készült, amikor meghallotta a lángok pattogását.

Abban a szobában néztem a tévét, ami szomszédos a telekkel. Lekapcsoltam a tévét, akkor hallottam meg a ropogást. Felhúztam a rolót, és akkor láttam a több méteres lángokat. Nagyon megijedtem, szóltam a Saniyéknak – mesélte az esetet Mózsi Jánosné Zsuzsanna. –  Nem lepődtem meg a történteken, várható volt, hogy ez egyszer bekövetkezik. Az elmúlt napokban is minden este éreztem, hogy égetett valamit. Egyszer már megbüntették a közterületesek: kijöttek hozzá, és megmondták neki, hogy egy hónap haladékot kap rá, hogy rendbe tegye az udvarát. Ennek már két éve, és azóta is csak gyűjti a szemetet.

Ma felkerestük az ingatlan tulajdonosát, Sipos Lászlót, aki beengedett minket az udvarra. Az utcáról nem is látni, mekkora pusztítás történt a hátsó telken. Persze, mindez talán nem következett volna be, ha nem lett volna telepakolva lomhulladékkal. László elismeri, hogy ő kényszeresen gyűjtöget.

László sajnálja a történteket, meg akar változni.
László sajnálja a történteket, meg akar változni

Sajnos, van egy ilyen problémám: mindenfélét összegyűjtök – ismerte be László. – Már apám is ilyen volt, életében ő is itt lakott, és ő is sok mindent összehordott. Régóta szerettem volna leszokni erről, ez most nagyon észhez térített. Hálát adok, hogy nagyobb baj nem történt, és senki nem sérült meg a tűzben.

László elmondta, mi történt pontosan tegnap este. Fűtés céljából falomokat halmozott fel korábban, a nyár beálltával a feleslegtől akart megszabadulni. Egy fémhordóban rakott tüzet, több napja abban égette a fahulladékot. Előző este már csak kevés parázs maradt a hordó alján, ekkor követett el egy nagy hibát, ismerte be.

A hordó legalján volt már csak egy kevés izzás, mindig le szoktam fedni a tetejét, ezt tegnap este nem tettem meg, és ez lett a következménye – emlékezett vissza László. – Fáradt voltam, már korán lefeküdtem aludni, 9 óra körül. A tüzet nem is vettem észre, már arra ébredtem, hogy itt vannak a tűzoltók, és engem szólongatnak, hogy van-e bent valaki? Addigra már az előszoba is égett, sűrű füst volt mindenhol, nem is tudtam az ajtón kimenni, úgy másztam ki az ablakon. Nem is fogtam fel, mi történik, egyszerűen nem tudtam elhinni. Nagyon aggódtam, nehogy a szomszéd házára is átterjedjen.

Az előszoba teljesen leégett, az egész házban bolyongott a füst
Az előszoba teljesen leégett, az egész házban gomolygott a füst

Lászlót megvizsgálták a helyszínen a mentősök, szerencsére nem szívott be veszélyes mennyiségű füstöt. Az előszobában állt egy hűtő és egy hűtőláda, László úgy véli, ezek durrantak olyan nagyot, amit a szomszédok is hallottak. Megrázta őt az eset, sajnálja a történteket.

Ez most nagyon észhez térített, meg kell változnom, abba kell hagynom ezt a rossz szokásomat. Már megrendeltem egy konténert, hogy kipakoljak innen, remélem, segítséget is kapok hozzá. Szerencsém van, hogy életben maradtam, és hogy másoknak nem lett baja. Anyagilag persze nem lesz könnyű ebből kilábalni. Biztosan kapok majd bírságot, el kell majd bontanom ezt a melléképületet, valahogy helyre kell hoznom az előszobát, és, persze, ki kell majd innen mindent takarítani. Sajnálom, ami történt.

Megosztás