Rekordrészvétel a választásokon, Nagyatád az élen jár!

Már most 60 százalék körül jár a nagyatádi szavazók aránya! Egyre valószínűbbé válik, hogy estig országosan elérhetjük a 70 százalékos részvételi arányt!

Csak éjszaka várhatók az első eredmények

Budapesten rendkívül hosszú sorok kígyóznak még több helyen: azokban a szavazókörökben, amelyekben az átjelentkezők szavaznak. A jelentések szerint nagyon sok fiatal vesz most részt a szavazáson, sokkal többen, mint 4 éve. Ők túlnyomórészt Budapesten tanuló egyetemisták, főiskolások. Addig azonban, amíg az utolsó szavazókör is be nem zár, addig egyetlen adatot sem hoz nyilvánosságra az Országos Választási Iroda. Várhatóan este 21.00-22.00 óráig is eltarthat, amíg ezeken a helyeken is befejeződik a voksolás.

7%-kal magasabb a részvétel Nagyatádon a fél 7-es adatok szerint!

6065-en, a választásra jogosultak 69,5%-a járult az urnákhoz Nagyatádon 18.30-ig. Ez az utolsó részvételi adat, a végsőt majd csak a szavazatok összeszámlálása után közli a helyi választási iroda. Országosan 68,13% volt a részvétel. 

Készenléti rendőrök tartanak a főváros felé!

Készenléti rendőröket szállító furgonokat láttak a 444 olvasói két autópályán is. Mindegyikük leírása szerint „konvojszerűen” haladtak a furgonok a főváros irányába az M3-as és az M7-es autópályán. Az esetnek somogyi vontkozása is van: a lap egy kaposvári olvasójának jelzése szerint azért Somogy megyében se kell aggódniuk a közrend miatt aggódóknak, „van még ott, ahonnan azok mentek”. Elmondása szerint Kaposváron elég nagy volt a mozgolódás a Készenléti Rendőrség és a városi kapitányság épületei körül. 

Körbekordonozták a választási irodát

Nagy rendőrségi erőkkel biztosítják a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületét, ahol épp az NVB ülésezik – írja a HVG. Kordonnal is körbevették, csak az jöhet el a kapuig a rendőrök gyűrűjében, aki igazolni tudja, hogy itt van dolga. A kopaszoknak most biztos nehezebb dolga lenne, mint amikor simán meghekkelték az ellenzék népszavazási kezdeményezését.

Závecz: 70-73% lehet a részvétel. A mostani dinamika szerint minden esély megvan arra, hogy a részvétel elérje vagy meghaladja a 70-73 százalékot – mondta Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research Intézet vezetője az Indexnek. Az ellenzéknek jó a magas részvétel, azonban nem mindegy, hogy milyen eloszlásban kapják a szavazatokat a pártok között. Ha koncentrálódik, akkor megvan az esély a kormányváltásra, ha szétszóródik a sok ellenzéki párt között, akkor pedig nem sok.

Nagyatád továbbra is az országos átlaf fölött! 64,7%-os volt a részvételi arány a 17.00 órai adatok szerint, vagyis már urnazárás előtt 2 órával jóval többen mentek el szavazni, mint 4 éve (akkor 61,68% szavazott összesen): 5647-en járultak városunkban az urnákhoz. A 2. sz. megyei választókerület viszont végleg gyengélkedik, mindössze 57,34%-kal. Somogy egésze a középmezőníben van 61,3%-kal. Budapesten magas a részvétel, 17 óráig a szavazásra jogosultak 67,28 százaléka ment el választani. A megyék közül Vasban volt a legmagasabb a szavazók aránya, 66,71 százalék, a legalacsonyabb pedig Hajdú-Bihar megyében, 58,86 százalék.

Nagyatádon már 17.00 óráig többen szavaztak, mint 4 éve összesen
Nagyatádon már 17.00 óráig többen szavaztak, mint 4 éve összesen

A valasztasok.hu 17:00 órai jelentése szerint az ország 63,21 százaléka már leadta a voksát az idei választásokon. Ez jócskán meghaladja a 2014-es adatokat, akkor 17:30-ig az országnak mindössze a 56,77 százaléka jelent meg a szavazókörletében! Már a délután 3 órai adatok is rekord részvételi arány jeleit mutatták: Nagyatádon 4 éve a végső részvételi arány 61,68% volt, most már délután 3 órakor 55,6%-nál jártunk! Egyre valószínűbb, hogy a városban és országosan is meglesz a 70 százalékos részvétel.

A pontos 15.00 órai részvételi adat: 53,64%! Nagyatádon most is magasabb, mint az országos átlag: 4855-en voksoltak, ami 55,6%-os arány. Somogy 2. sz. vk-e egyre inkább lemarad: 47,59%. A megye egésze 52,21%-nál jár. A helyi választási iroda tájékoztatása szerint egész nap zavartalanul folyt eddig a szavazás a város mind a 9 szavazókörében.

Ander Balázs a Jobbik képviselőjelöltje így nyilatkozott a részvételi arányról: Összességében azt lehet mondani, hogy sokkal jobban megmozgatja ez a választás az embereket, legalábbis a most mért adatok alapján, mint a 4 évvel ezelőtti. És ez mindenképpen nagyon jó. Én így is nagyon szépen köszönöm azoknak, aki vették a fáradtságot, ahhoz, hogy elmenjenek választani, mert ez egy fontos dolog. A választás az tényleg a demokrácia ünnepe, ahogy szokták mondani. Ott kell lenni, részt kell venni, tájékozódni kell, és felelősen döntést hozni.

A Demokratikus Koalíció 2. sz. választókerületi elnöke, Rákóczy Attila is jó részvételi arányra számít, ő maga már 9 óra előtt leadat a voksát. Mint mondta, Nagyatádon általában meg szokott lenni a 60 százalék.
 –  Én aktívabbnak látom. Nagyatádon elég aktív részvétel volt mindig. Hát jó páron részt vettem, önkormányzati, országos. 2006-ban, az ominózus évben, amikor én parlamenti képviselő lettem, akkor úgy éreztem, hogy többen vannak. De ez a jó 60 százalék, 65 százalék körüli részvétel ez mindig megvolt – nyilatkozta a választókerületi elnök az Atádhír stábjának.

A Fidesz képviselői szerint is idén komolyan vették a magyarok a választást. A Somogy Megyei Fidesz Választmány alelnöke, Kárpáti László a reggeli mise után ment el szavazni. Ő így vélekedett a délelőtti órákban: – Úgy hallottam, hogy a városon belül sorban állnak némely szavazókörökben. Én arra saccolok, hogy 50 és 60 százalék között lesz a részvételi arány. Ha lehet ezt így mondani, akkor én ennek örülnék.

Délután három órakor városunk polgármestere, Ormai István is leadta a voksát feleségével együtt.

Az eddigi részvételi csúcsot hozó választáson, a 2002-es első fordulójában országosan 51,78 százalékos volt a részvétel délután háromkor, a legutóbbi választáson 45,02 százaléknyian szavaztak eddig.

Megosztás