Rendőr orvvadászott Dél-Somogyban

Kétévi próbaidőre felfüggesztett 1 év 10 hónap börtönre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Nagyatádi Járásbíróság azt a volt rendőrt, aki vadászati engedély nélkül lelőtt egy őzet, majd társával együtt elvitte.

Az eset még két éve történt Csurgó külterületén. A 49 éves I. rendű vádlott akkor rendőrként szolgált, azóta elbocsátották az állományból. A férfi 2020 nyarán egy engedéllyel tartott vadászfegyvert vitt magával a hozzá rendszeresített lőszerekkel, és az 50 éves, II. rendű vádlott társával együtt engedély nélkül indultak vadászatra. A szóban forgó éjszaka folyamán az I. r. vádlott vadászati jogosultságra vonatkozó engedély nélkül lelőtt egy 100 ezer forint vadgazdálkodási értékű őzsutát, melyet gépkocsival a II. rendű vádlott házához vitték, ahol azt feldarabolták. Ezt követően a vádlottakkal szemben a Terrorelhárítási Központ munkatársai intézkedtek.

A Nagyatádi Járásbíróság hétfőn kihirdetett ítéletében az I. r. vádlott bűnösségét orvvadászat bűntettében és lopás vétségében állapította meg. Ezért őt halmazati büntetésül 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, azzal, hogy annak esetleges végrehajtása esetén a 2/3 rész kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A büntetés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság az I. r. vádlottal szemben 300 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott.

II. r. vádlott bűnösségét bűnsegédként elkövetett orvvadászat bűntettében és lopás vétségében állapította meg. Ezért őt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélete azzal, hogy annak végrehajtása esetén a II. r. vádlott a  szabadságvesztés 2/3 részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A börtönbüntetés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette a bíróság. A II. r. vádlottal szemben a bíróság egyidejűleg 280 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott.

Az ítélet nem jogerős, mert az I. és a II. r. vádlott felmentésért jelentettek be fellebbezést, az ügyész a határozatot tudomásul vette.

Illusztráció. Forrás: Depositphotos
Illusztráció. Forrás: Depositphotos

 

Megosztás